Jump to content

Citromlazac

2014. 10. 07. 09:05

Az akváriumok nem túl gyakori lakója a citromlazac. Valószínűleg azért, mert színe nem harsány, nem hívja fel a figyelmet annyira. Mégis a rajban tartott citromlazacok igen mutatós példányai lehetnek az akváriumnak.

A citromlazac tudományos nevén Hyphessobrycon pulchrippinis. A sugarasúszójú halak osztályába, a pontylazacalakúak rendjébe, valamint a pontylazacfélék családjába tartozik.

Brazília az őshazája ennek a kisméretű halnak, amely 4-5 cm lehet kifejlett példány esetében is. Szemgyűrűje élénk piros színű, teste szürkéssárga, az úszók citromsárgák, míg a hasúszó fekete szegélyű.
A hímet és a nőstényt kifejlett korban viszonylag könnyű megkülönböztetni, ugyanis a nőstények hasvonala gömbölyű, ha olyan a megvilágítás, akár látszanak az ikrák is.

A közepesen kemény és enyhén savanyú vizet kedveli. A víz hőmérséklete 22-24 fokos legyen. Ügyeljünk arra, hogy rajban legyenek, de nem túl sokan. Kedveli az oxigéndús vizet, ezért szükséges az akvárium megfelelő szellőztetése.
Az akvárium alját érdemesebb sötét kaviccsal feltölteni, mert olyankor jól előtűnik citromsárga színe.
Más lazacok társaságában is jól tartható.
Szívesen megeszi a hagyományos élőeleséget, úgymint vízibolha, tubifex, de elfogyasztja a jó minőségű szárazeledelt is.

Ha citromlazac szaporítására szánjuk magunkat, nem árt tudni, hogy savanyú és lágy víz szükséges a szaporítómedencéhez, ami legyen kisebb méretű. A tőzeges szűréssel is rá lehet segíteni az ikrázásra. a kikelt ivadékok számára szükséges a 26-28 fokos víz biztosítása.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: careux.free.fr)