Jump to content

A terrárium boái

2014. 10. 16. 09:00

Európát „ellepték” a boák az 1960-as években. Főleg Németországban terjedt el, oda pedig a világ különböző helyeiről érkeztek az állatok.

Az óriáskígyók családjába, de a boaszerű óriáskígyók alcsaládjába tartozik a boa. Sokan összekeverik a pitonnal. Valóban óriáskígyó a piton is, de a pitonszerű óriáskígyók alcsaladjába tartozik.

Mivel a 60-as években még gyerekcipőben járt a kígyótartás, a kezdő tartók elkezdték a különböző alfajokat egymással keresztezni. Ennek az lett az eredménye, hogy a mai terráriumi boák akár több, mint 10 generációra visszanézve elszakadtak már a tiszta alfaj példányaitól. Mivel már nem „tiszta” példányok, így a tiszta alfajú utódok létrehozására sem képesek. Vagyis a terráriumi boák egyáltalán nem léteznek természetes élőhelyükön, hiszen az emberi beavatkozás eredményei.

Mivel viszonylag szelíd természetűvé váltak, tartásuk sem bonyolult, közepes méretű, viszonylag olcsó, így népszerűvé vált a tartásuk. Jobban, mint bármelyik másik kígyóé.

Általában 2-3 méter hosszúak, változatos mintával rendelkeznek. Mivel közepes termetű a boa, így emberre kevésbé veszélyes és általában könnyebben szelídíthető.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: boaconstrictor.hu)