Jump to content

Rettegés foka

2015. 01. 17. 16:05

Őseink fenyegetve voltak a veszélyes állatok által, de a mai világban ez a veszélyforrás már szinte teljesen megszűnt. Mégis él bennünk az ősi ösztön, egyes, régen ránk nézve veszélyes állatoktól még most is félünk. Miért?

A régen emberre veszélyes állatoktól való félelem genetikai hajlamát vizsgálták. 8-14 hónapos babákkal végezték a kísérleteket, akiknek egyszerre két képet vetítettek. Az egyiken szép virág volt, a másikon kígyó. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsan reagálnak. A 96 gyermekből a legtöbb sokkal hamarabb figyelt fel a kígyóra, mint a másik képre.

Ez a felnőttek esetében is így van. Egy másik vizsgálatban 18-30 közötti nők és férfiakat vizsgáltak a veszélyes és veszélytelen állatok felismerésében. A számítógépen megjelenő képek közül akkor kellett egy gombot megnyomniuk minél hamarabb, ha meglátják azt az állatot, amelyik veszélyességét tekintve eltér a többitől.

A kutatásban részvevők egyértelműen bizonyították, hogy sokkal gyorsabban megtalálták a veszélyes állatokat, mint az embert nem veszélyeztető fajokat. A szemmozgás követéséből származó adatok azt is megmutatták, hogy jóval több ideig maradt tekintetük a veszélyes állatokon.

Az őseinket segítő túlélési eszközt magunkban hordozzuk. A veszélyes állatokra hamarabb felfigyelünk, tovább nézzük.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: telegraph.co.uk)