Jump to content

Japán erdei sikló

2015. 04. 18. 09:00

Habár a japán kígyók egyik legismertebb faja a japán erdei sikló, mégis nagyon ritka még a külföldi kiállításokon és börzéken is.

Hazánkban először Dr. Vincze Zoltán tartotta az első japán erdei sikló példányát.

A kifejlett állat testhossza 100-170 cm közötti, ám a nőstények valamivel nagyobbak. Ez a nagyságbeli különbség azonban csak az idősebb állatoknál tűnik ki. A kígyó színe kékes-szürke vagy zöldes árnyalatú, hasi pikkelyei világosabb színű. Oldalán a szemétől a szájzugig fekete csík húzódik, a testén pedig 4 csík található. Japánban található az erdei sikló egy albínó populációja, amely oltalom alatt áll veszélyeztetettsége és vallásban betöltött szerepe miatt is. A Csehországból származó példányok zöldes színűek, míg a németországiak inkább szürke színűek.

Egy példány számára a 30x30x30 cm-es üvegterrárium egy fiatal példány számára elegendő, amihez ajánlott a fenyőkéreg-őrlemény aljzatként, használható még a kerti föld is. Kifejlett állatok számára már javasolt a 70x40-es terrárium biztosítása. A nagyobb itatótál jó szolgálatot tehet vedlés előtti időszakban, amelyben a kígyó egész testével belefér. Biztosítsunk az állat számára megfelelő búvóhelyet is. Kiváló mászók, ezért biztosan jobb feltételekkel szolgálunk kígyónk számára, ha mászóágakat is behelyezünk.

Az ideális terráriumi hőmérséklet a japán erdei sikló számára a 22-25 fok, amit fénycső segítségével érhetünk el. Táplálékul hetente kínáljuk újszülött egérrel. A nőstények jobb evők, és ez a méretbeli különbségeknél is megmutatkozik. Nyáron, a nagy melegben nem esznek.

A japán erdei sikló fogságban 12-15 évig is él.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: zug.hu)