Jump to content

Halak érzékelése – 1. rész

2015. 04. 27. 09:00

Az akvárium nagyon sok lakás díszeként szolgál. A benne élő halakban pedig gyönyörködhetünk kedvünkre. Arra kevésbé szoktunk gondolni, hogy halainknak milyen érzékszerveik vannak, és hogyan használják. Járjunk utána!


Halainkat sok inger éri, éppúgy, mint minket vagy más házi kedvencünket. A halakra hatnak mechanikai-, hő-, fény-, íz ingerek, amelyek által be tudja határolni és meg tudja szerezni táplálékát. Azonban nem csak külső, hanem belső ingerek is hatnak az állatra, ilyen az éhség, a nemi vágy, az úszóhólyag telítettsége stb.

A halak egyik legfontosabb érzékszerve a látás. A halak szeme pedig a földi gerincesekéhez nagyon hasonlít. Annyiban különbözik, hogy lencséjük gömb alakú, némelyik hal képes a színérzékelésre, az ultraibolya fényt, a sarkított fényt is látja.

Teljesen alkalmazkodott szemük a vízi életmódhoz, szűkebb környezetükhöz. Szemeik a fej két oldalán helyezkednek el és külön-külön mozgathatóak. Látótereik éppen emiatt egyáltalán vagy csak kis mértékben fedik egymást. Térlátásuk nincs.

Nem egyforma fényű környezetben élnek az egyes halak. Minél mélyebben él a vízfelszín alatt, annál kevesebb fény jut élőhelyére, különböző típusú hullámhosszúságú fényt nyel el a víz más mélységekben. Ennek megfelelően egyes halak látása nagyon éles, míg a nagyon rossz látási viszonyok között élő fajok kevésbé hagyatkoznak csak a látásukra.

Másik nagyon fontos érzékszerv a hallás. Csontos áramvezetésüknek köszönhetően hallanak, így tudják lokalizálni a hangforrást. Oldalvonaluk és fülük által tudják érzékelni a hangokat, de néhány faj még az úszóhártyáján keresztül is képes erre. A pontyok hallása nagyon fejlett. A halak tehát nem süketek, de még csak nem is némák. Éppen csak mi emberek nem észleljük hangadásaikat. Kísérletekkel bizonyították, hogy képesek hangok kiadására.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gabrinus.hu)