Jump to content

Halak érzékelése – 2. rész

2015. 04. 28. 09:00

Akvárium nagyon sok lakás díszeként szolgál. A benne élő halakban pedig gyönyörködhetünk kedvünkre. Arra kevésbé szoktunk gondolni, hogy halainknak milyen érzékszerveik vannak, és hogyan használják. Járjunk utána!


Az oldalvonal segítségével is be tudják határolni a zsákmány vagy ellenség helyét. Ez a szerv a fej, a törzs és a farok között húzódó vonal. Egy olyan csatorna a bőrben, amely a fejnél több, apró csatornára oszlik szét és nyálkával telített. Ezzel érzékelik a víz áramlását és a térbeli tájékozódásban is nagy a szerepe. Nem olyan fejlett szerv, mint a szem, mégis ha egy hal megvakul, ugyanúgy képes a vízi világban tájékozódni más érzékszerveivel. Ha azonban az oldalvonal szervét távolítják el, akkor pár napon belül biztos a pusztulás. A csatornában lévő folyadék, lökéshullámok hatására elmozdul, ami szintén megmozdítja a csatornában lévő érzékelő szőrszálakat is. A hal agya ezáltal képes megadni, hogy a tárgy, a hal milyen nagyságú és milyen alakú, mekkora és hol van.

Az ízek érzékelése az ízlelőbimbókkal történik, amelyek a halak szájnyílásának tetején, a bajuszon és némelyik fajnál a nyelven is. Ha valamit a hal a szájába vesz, az ízlelőbimbók azonnal működésbe lépnek. Ezek érzékenyek az édes, savanyú, sós és édes ízekre is, de a leginkább a savanyút és keserűt érzékelik legjobban. Ami érdekes, hogy némelyik hal még a testén is érzi az ízeket, ilyen pl. a harcsa.

Jól fejlett a szaglószervük is. Ez egy orrtájékon található szaglógödör, amely nincs kapcsolatban a garattal, vagyis vakon végződik. A gerincesek esetében ez nem így van. A fejlettebb halfajoknak van elülső és hátsó orrnyílásuk is. A szagokat, illatokat a halak oldott állapotban érzékelik, vagyis a vegyi anyagokat már kis mennyiségben is észlelik. Míg az ízeket csakis akkor érzik, ha az érzékszerveikhez hozzáír, addig az aromák érékelése más, ugyanis több, a vízben oldódó, vegyülő aromákat érzik. A szaglás arra is szolgál, hogy a rajban élő halakat egyben tartsa. Megsebesült társaik olyan nedveket juttatnak a vízbe, amely a többit menekülésre készteti. Egyes halak szaglásuk segítéségével jut vissza születésük- és ívóhelyükre. Az orron keresztül képesek érzékelni a hőmérsékleti változásokat is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: practicalfishkeeping.co.uk)