Jump to content

Telepes agáma

2015. 05. 05. 09:00

Elnevezéséből is adódik, hogy a telepes agámák csoportban szeretnek élni. Ezért ha ilyen állatot szeretnél tartani, több példányban gondolkozz!


Vörösfejű agámának is nevezik, ami abból fakad, hogy a domináns hímek feje vörös, narancssárga színű. A hím egyed teste kék, amelyet fehér foltok tarkíthatnak, torkán fekete folt van. Ennek nagysága változó, létezik egészen kicsi pötty, de akár beboríthatja az egész nyaki részt is. A nőstények szürkés alapszínét piros-fehér foltok borítják.

Körülbelül 30-36 cm hosszúságú állatok, a hímek hosszabbak a nőstényeknél. Ha megfelelően tartjuk a telepes agámákat, akkor akár 10 évig is elélhetnek.Tanzániában és Kenyában őshonos faj.

A telepes agámák ideális csoportját 1 hím és 2 vagy több nőstény alkotja. A 120x50x50 cm nagyságú terrárium három egyed számára alkalmas, mivel nagyon aktív állatok. Dekoráció gyanánt használhatunk szikladarabokat, mászóágakat, műszikla háttér.

Ha rendszeresen foglalkozunk a agámáinkkal, akkor elég kezessé válnak, azonban a kézbevétel stressz számukra. Kíméljük ettől.

Eredeti élőhelyük fél-sivatagi, így a terráriumi tartásukhoz szükség van a megvilágítás alkalmazására. Ahol napozni szoktak, ott szükséges a 35-38 fok, másol elég a 26-29.

Etetésük nem túl bonyolult, hiszen az állatkereskedésekben megtalálható lisztkukac, tücsök, sáska, csótány megfelelő számukra. A kifejlett egyedeket elég minden másnap megkínálni étellel, de a növendék példányokat naponta etetni kell. Az eleséget szükséges vitaminporral megszórni. Adhatunk nekik tyúkhúr, gyermekláncfű és lucerna levelet is. Friss vize minden nap legyen.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: freshmarine.com)