Jump to content

A tengeri páncélos paripa

2015. 05. 10. 16:00

A csikóhalak az óceánok különleges teremtményei, amelyek már otthonunkban is élhetnek, hiszen egyre elterjedtebbé válnak a tengeri akváriumok. Egy ilyen apró életközösségbe a csikóhal is beletartozik. Ezek a kis halak még mindig tudnak nekünk újdonsággal szolgálni.


A lovakéhoz hasonlító fej szöget zár be a testével, míg a többi hal feje folytatása a testének. Feje háromszög alakú, éppúgy, mint a hajók orra, így a víz ellenállása igen kicsi. Teste oldalról lapított, nagy hasa kidomborodik. Az állatvilágban különlegességnek számítóan a hím egyed hordja saját testében a petéket. A farka tövében lévő zacskóban vannak a peték, amelyet a nőstény présel oda párjának. A hím a megtermékenyítés során hímivarsejtjeit a vízbe ereszti.

A többi haltól eltérően a csikóhal testét csontpajzsok fedik, így apró páncélos tengeri paripára hasonlít. A pikkelyes részeken dudorok, tüskék nőnek, amely bizarr külsőt kölcsönöz. Ehhez pedig még az is társul, hogy színét is változtatni tudja.

Úszáskor hátuszonyukkal „galoppoznak”. Ha egy társukkal találkoznak, sokszor egymásba kapaszkodnak farkukkal. Ezzel a kunkorodó farokkal kapaszkodnak bele a tengeri növényekbe. Általában ott honosak, ahol a tenger fenekét buja növényzet borítja.

Kedvelt akváriumi halacskák, azonban jóval rövidebb ideig élnek fogságban, szaporításuk pedig nehéz.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: hotdog.hu)