Jump to content

Piton a pusztító

2015. 05. 29. 16:00

Már írtunk arról, hogy mennyi nem őshonos piton él és szaporodik szabadon a floridai Everglades Nemzeti Parkban. Az emberekre is veszélyesek olykor, de a mocsári nyulakra egészen biztosan.


Egy új tanulmányban arról számoltak be tudósok, hogy a hobbiállatként Amerikába került pitonok szabadjára engedésével, vagy szökésével ez a dél-ázsiai faj megtelepedett az amerikai mocsárvidéken. Olyan sikeresen, hogy szaporodni is kezdett, mostanra becslések szerint akár tízezer példány is élhet ezen a területen.

Korábbi tanulmányok rávilágítottak arra, hogy több kisemlős tűntek el az Everglades területéről, amelynek köze lehet a pitonokhoz. Az óriáskígyó elszaporodásával párhuzamosan megcsappant az everglades-i területen élő emlőspopuláció.

A legújabb vizsgálat során máshonnan befogott mocsári nyálcsaládokat telepítettek olyan területre, ahol nagyon kevés burmai piton élt. Ez vált a kontrolterületté. A nyulakra nyomkövetőt tettek, hogy így tudják mozgásukat követni. A felmérés során kiderült, hogy a pitontól hemzsegő területen a nyulak 77 százaléka a kígyók miatt pusztult el és a felmérés után egy évvel már egyáltalán nem volt nyúl azon a területen, míg a kontrollterületen megmaradtak a nyulak.

Ezzel a vizsgálattal igazolták, hogy a tájidegen faj a mocsári nyulak és más kisebb testű emlősök csúcsragadozója.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)