Jump to content

Tomi keresi a rákosi viperákat

2021. 03. 22. 19:00

A kígyóktól való ösztönös félelmünk arra sarkall, hogy meneküljünk a hüllők közeléből. Egy férfi és a kutyája azonban kimondottan a kígyók társaságát keresik.

A biológusként dolgozó férfi és a speciálisan képzett nem juhászkutyája a Kiskunsági Nemzeti Park területét pásztázzák azért, hogy rákosi viperát találjanak. Ez a faj ugyanis a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A kígyók nem keresik a bajt, nem szeretik magukat mutogatni. A nyomukra bukkanni a véletlen és a jó szimatú kutya segítségével lehet. A biológusnak van egy ugyancsak nagyon jó szimatú másik kutyája is, ám azt az ebet nem lehetett kiképezni arra, hogy csak a viperákat jelezze. Tomi, a viperakereső kutyus az, aki a rákosi viperára specializálódott.

A rákosi vipera élőhelyének 99%-a eltűnt. Ami megmaradt, az a Kiskunságban található. Ezt a még létező, piciny állományt keresik meg. A természetvédők és biológusok hamar belátták, hogy valamit tenni kell a rákosi viperákért. Ha pedig a viperákat védik, az más élőlény számára is védettséget jelenthet.

Tomi a viperakereső kutya eredetileg robbanószer-keresésre volt kiképezve, de amikor viperakereséshez kerestek kutyát, akkor Tomi képességeit is figyelembe vették. Sőt később a már leszűkített mezőnybe is bekerült és egyre inkább megmutatkozott tehetsége.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)