Jump to content

Mit csináljunk a húsvéti nyuszival?

2014. 04. 23. 10:51

Véget ért a Húsvét, és minden bizonnyal nagyon sok családban kapott a kisgyerek élő nyulat. Ezt most még gondozza, ápolja, de ahogy múlik az idő, legújabb kis kedvence is úgy veszít a népszerűségéből. Az biztos, hogy a nyusziknál kevés kedvesebb háziállat akad a világon. De mit csináljunk vele, hogy az ünnep után is érezze a törődést, a szeretetet? Nagyon fontos a megfelelő méretű ketrec/nyúlház. A méretezésnél fontos, hogy strapabíró legyen, és a nyuszik felnőttkori méretét vegyük figyelembe, mivel gyorsan, kb. 6 hónap alatt elérik végleges nagyságukat. 

Ha a kertbe rakjuk a nyusziházat, akkor legyen vízálló teteje, és olyan része, ahova nyuszink hideg, eső vagy erős szél esetén vissza tud húzódni. Az etetéshez a legjobb, ha olyan edényt szerzünk be, amit tudunk rögzíteni a ketrechez, hogy a nyuszi ne tudja kiborítani.

A nyuszik táplálásához ma már a legváltozatosabb tápok, keverékek és granulátumok kaphatók, de szeretik a friss zöldséget, lucernát, füvet is. A frissen szedett növényekkel azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba ezek adagolását, hogy nehogy nyuszink felfúvódjon tőle.

Itatáshoz a legjobb az ún. szelepes, függőlegesen felszerelhető önitató, melynek használatát gyorsan megtanulják. Mindig figyeljünk rá, hogy nyuszinknak legyen ivóvize, különösen nyáron.

Ha lakásban tartjuk kis kedvencünket, elegendőnek tűnik egy nyuszi beszerzése. Ha szeretnénk több nyuszit, vegyük figyelembe, hogy két bak nyúl nemigen fér össze és gyakran verekszik, két nőstény esetében is érdemes egy alomból származó testvéreket tartani. Egy fiú és egy lány nyuszi esetében pedig számítanunk kell az évi kétszeri szaporulatra, amivel nem kevés kisnyuszi elhelyezésének gondja jár.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás: otthonikedvenc.hu/hobbyfarm.hu