Jump to content

A süni szabadon lehet házi kedvencünk

2014. 06. 02. 19:57

Sokszor látni az utak mellett – és sajnos az utakon is – elütött állatokat. Bármilyen hihetetlen, de a legtöbb autós által úttesten elgázolt állat a sündisznó. Mivel a süni éjszaka vadászik, legtöbbször a sötétben útra tévedő egyedeket a gépjárművek vezetői már későn észlelik. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Megfelelő sebesség választással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sündisznó egyébként védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője számos tanácsot tud adni az autósoknak a sündisznó mentéshez. A szakember szerint ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, úgy körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a sünt. Ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek.

A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni nem javasolt. Mivel a sün védett állat, így a kertben található sünt tilos rabságban tartani. Ha szeretjük az állatokat, akkor hagynunk kell, hogy élje a saját kis életét a szabadban, szabadként.

Ugyanakkor lehet „saját” süncsaládunk! Ehhez nem kell más, mint minden nap kirakni egy kis ételt a süniknek (a sün alapvetően rovarokkal, csigával, földigilisztával, gyümölcsökkel táplálkozik, de a macskakaját, kutyakaja konzervet sem utasítja el). Egy idő után hozzászoknak és egy egész süncsalád fog az ételhez járni, és megfigyelhetjük a kis családot, ahogy az ételeket eszik, majd elviszik.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/greenfo.hu