Jump to content

Új támogatási lehetőség nyúltartóknak az MVH-tól

2014. 06. 03. 14:06

Tenyésznyulak tenyésztésbe állítására lehet támogatást igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) ez év július 1-31. között - közölte az MVH az MTI-vel. A támogatás mértéke állatonként 2000 forint, összértéke állattartónként nem haladhatja meg egy évre az 5000 eurót (mintegy 1,5 millió forint). A rendelkezésre álló forrás az idei évre 100 millió forint, amit nemzeti forrásból finanszíroznak.

A támogatás igénybevételére az az állattartó jogosult, aki a génmegőrzési céllal fenntartott, védett őshonos mezőgazdasági, valamint hús, illetve prém hasznosítási típusba tartozó fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezet törzskönyvében vagy tenyésztési főkönyvében tartanak nyilván. Emellett legalább tíz tenyésznyulat tenyésztésbe állított az ez év január 1-jétől június 30-ig tartó támogatási időszakban.

A nyulaknál kevés kedvesebb háziállat akad a világon. Nincs velük sok gond, a gyerekek pedig imádják őket. A kölyökkorától gyerekek között nevelt nyuszi hamar megszokja és megszereti kis gazdáit is, és szívesen eszik akár kézből is. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől szerezzünk be fiatal, 8-10 hetes kölyköt. Ebben az életkorban már nem szopnak, és önállóan tudnak enni.

A nyulak elfogadják az embert fajtatársnak, ha eleget törődünk velük. Ha lakásban tartjuk, elegendőnek tűnik egy nyuszi beszerzése. Ha szeretnénk több nyuszit, vegyük figyelembe, hogy két bak nyúl nemigen fér össze és gyakran verekszik (hacsak nincsenek elkülönítve), két nőstény esetében is érdemes egy alomból származó testvéreket tartani. Egy fiú és egy lány nyuszi esetében pedig számítanunk kell az évi kétszeri szaporulatra, amivel nem kevés kisnyuszi elhelyezésének gondja jár.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/MTI