Jump to content

Még a patkányok is éreznek sajnálatot

2014. 06. 17. 17:57

Az állattartásnak számtalan formája létezik, az elmúlt évtizedben egyre több fiatalt lehetett látni akár a budapesti utcákon is patkánnyal a vállán. Sokan azonban még mindig viszolyognak ettől a rágcsálótól, miközben egyre gyakrabban derül ki állatokról, hogy változatos érzelmeket tudnak kimutatni, és nem csak az ember képes ilyesmire. Most a patkányokról derítették ki a University of Minnesota kutatói, hogy megbánják tetteiket.

Az egyetem idegtudományi karán dolgozó A. David Redish professzor és munkatársa, Adam Steiner az "éttermi sor" néven ismert kísérletet reprodukálták az állatokkal. Ennek az emberi változatában arról van szó, hogy amikor a kedvenc kínai éttermünk előtt túlságosan hosszú sor kanyarog, akkor egy idő után feladjuk a várakozást, és inkább átmegyünk az utca túloldalán lévő indiaiba.

A kutatók jól ismerték a patkányok preferenciáit, és ez alapján létrehoztak előnyös és hátrányos szituációkat, amelyekben néhány kedvenc ételüket hosszabb idő alatt tudták beszerezni, mint más ennivalókat. Azután megvizsgálták, hogy a patkányok miként reagálnak.

A kísérlet legnehezebb része az volt, hogy elválasszák a megbánást a csalódottságtól, amikor csak egyszerűen azért bánkódunk, mert a dolgok nem az elvárásaink szerint alakultak. Redish szerint a két különböző érzelmet sikerült elkülöníteni azzal, hogy a patkányokra bízták a döntést.

Az állatok időnként feladtak egy jó helyzetet, és a rosszat választották helyette, a tudósok pedig megnézték, hogy erre miként reagálnak. Az emberekben a megbánás során az orbitofrontális kéreg aktív, és a vizsgálatok szerint a patkányoknál is ez az agyterület lépett működésbe, amikor felismerték a kihagyott lehetőséget. Redish szerint a patkányok agya nem az elmaradt jutalom hiányát jelezte, tehát az állat nem azt bánta meg, hogy valamit nem kapott meg, hanem azt, amit tennie kellett volna.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/allatportal.hu