Jump to content

Szabad kisállatot adni ajándékba?

2014. 06. 27. 11:04

Ha a család úgy dönt, hogy kisállatot vesz a gyermekének, jó ötlet, hiszen ő is hagy tanuljon felelősséget. Ha azonban nem saját gyermekünknek veszünk ajándékba, hanem mást akarunk meglepni egy édes csöppséggel, alaposan utána kell járni, vajon tényleg örül neki? Nem mindig szerencsés ugyanis a kisállat ajándékozása. Sokan szeretik maguk kiválasztani azt az állatot, amellyel éveken át megosztják majd az otthonukat.

Sokan szeretnének egy kistermetű állatot, például valamilyen rágcsálónak nagyon örülnének, ugyanakkor egy kiskutyának talán már nem annyira. Nem arra kell gondolnunk, mi minek örülnénk, hanem inkább azt kell figyelembe vennünk, hogy a célszemély mihez kezdene egy kisállattal, milyen állathoz van helye és ideje.

A hörcsög, nyuszi, tengerimalac, mind nagyon kedves és szerethető állatok és könnyebben elláthatók, mint például egy kutyus. Hiszen utóbbit naponta többször le kell vinni sétálni, ami nem biztos, hogy belefér a megajándékozott idejébe. Ugyanakkor a rágcsálókkal éppúgy lehet és kell foglalkozni, játszani, ugyanúgy tudnak ragaszkodni az emberhez, mint a nagyobb testű állatok.

Ha mindenképpen állatot ajándékoznánk, azt is érdemes átgondolni, hogy elvárható-e valakitől, hogy a tudta nélkül 3-5 vagy akár 10-15 évre elkötelezze magát egy négylábú barát mellett? A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy ilyen ajándékkal csak közeli hozzátartozókat lepjünk meg, akkor, ha biztosan tudjuk, hogy milyen állatot szeretne.

A legegyszerűbb megoldás, ha puhatolózunk vagy konkrétan rákérdezünk, hogy a megajándékozottak szeretnének-e állatot tartani. Ha a válasz igen, akkor az is nagy öröm, ha együtt megyünk el kiválasztani az új családtagot. Így lehet, hogy kevésbé lesz nagy a meglepetés, de elkerülhetjük azt, hogy a kis ajándék visszakerüljön a kereskedőhöz.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/fressnapf.hu