Jump to content

A kisállatok ápolásához fontos a tiszta homok

2014. 06. 30. 18:16

A kisállatok nagyon higiénikusak és szeretik a bundájukat tisztán tartani. Vizet azonban nem használnak erre a célra, inkább homokfürdőt vesznek. Nem csak a kutyák és a macskák ügyelnek a tisztaságukra, ez a kisállatoknak is nagyon fontos,ezért  rengeteg időt fordítanak erre. Ez azonban önmagában még nem elegendő a csillogó megjelenéshez. Bizony itt a gazdi segítsége is elkél. Bár a kisállatok imádják a homokot, talajnak ez nem megfelelő a ketrecbe. Akárcsak a ketrecben, a “fürdőben” is a tisztaság a legfontosabb: muszáj rendszeresen kicserélnünk a homokot. A “kádat” félig eresszük teli homokkal a ketrec egyik eldugott sarkában. Az állatok hamarosan bemásznak majd, és élvezettel nekilátnak a tisztálkodásnak.

A hörcsögök, a futó- és az ugróegerek, a deguk és a csincsillák is imádnak fürdőzni, csak nem vízben. Ha a bundájukat nedvesség éri, könnyen megfázhatnak, ezért minél szárazabb helyen kell tartani őket. A víz helyett a rágcsálók inkább a homokot használják tisztálkodásra. A homokfürdő megtisztítja a bundájukat és a bőrüket a kosztól, zsírtól és a fölösleges nedvességtől.

A nyulak és tengerimalacok sok időt töltenek bundájuk ápolásával, és ehhez rendszeresen szükségük van a gazdájuk segítségére, főként ősszel és a tavasszal. Ez különösen azokra a példányokra igaz, akiket az év nagy részében szabadtéren tartanak. A hosszúszőrű fajták szőrét egész évben gondozni kell.

Hogy a kedvenceink szőre tiszta és csillogó legyen, rendszeresen fésülnünk kell őket. Szoktassuk őket hozzá egészen fiatal korukban, hogy ne féljenek a művelettől; hamarosan még élvezni is fogják. A rövidszőrű állatok esetében tökéletes a szőrápoló kesztyű – csak fel kell venni és úgy simogatni az állatot, mint bármikor máskor.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/fressnapf.hu