Jump to content

A kert hasznos dolgozói

2014. 08. 13. 09:00

A kertjeinkben nem csak mi dolgozunk, nem csak mi ásunk, tervezgetjük, hogy mit és hová ültessünk. A kertek aprói lakói is munkához látnak ki így, ki úgy.

A sünök, a vakondok és a denevérek menedéket találnak a mi kertünkben, otthonunkban. Nem mindenki kedveli ezeket a kis állatkákat, pedig a kertészek hasznos segítői.

A gyerekek és felnőttek kedvence a süni, bár nem kimondottan simogatásra alkalmas kis jószág, de hatékonyan veszi fel a harcot a meztelen csigákkal, amivel a gazdáknak sokat kell küszködnie. A telet kertjeinkben nagyon jól átvészeli, ugyanis zsírraktárai megvédik a hidegtől. Amikor elkezdjük a tavaszi munkálatokat, mindig óvatosan forgassuk át a földet, mert gallyakból, avarból készített vackában ott húzódik meg. Tavasztól őszig nagyon aktív ez a kis szúrós állat. Elfogyasztja a gilisztákat, és eközben lazítják a kert földjét. Ha együtt akarunk dolgozni a sünnel, akkor ne használjunk vegyszereket, hanem alkalmazzunk inkább a zöld megoldásokat. Sünibarát ösvényeket alakíthatunk ki bokorral, cserjével, virággal szegélyezve, ahol a sün közlekedni tud. Az ősszel lehulló leveleket, gallyakat gyűjtsük össze kupacokba és hagyjuk a földön. Ez is menedéke lehet a kis barátnak. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy süni lakik velünk együtt, akkor rakhatunk ki számára sótlan földimogyorót, macska eledelt, de tejet ne.

Sokan ódzkodnak a denevértől, pedig lényegében elkerüljük egymást, mert a denevér éjszakai életmódot él. Sokszor nem is tudunk arról, hogy közvetlen környezetünkben is él denevér. Ha túl tudunk lépni azokon a sztereotípiákon, amiket a filmek táplálnak belénk, akkor felfedezhetjük, hogy ez a tűhegyes fogakkal, bőrhártyás szárnyakkal rendelkező kis állat milyen szorgos vadász. Ultrahangos visszhang segítségével szerzi meg zsákmányát. Ezzel ritkítja a kertjeink fáinak kártevőit. Azzal segítjük a közös munkát, ha mellőzzük a vegyszereket. Ha mégis használni kezdjük, úgy a denevéreket is veszélyeztetjük. Ha minden körülmény megfelel a denevérek számára, akkor könnyedén átvészelik a telet a közelünkben. Szívesen költöznek be padlásra, falrepedésekbe, pincékbe, faodvakba. Azzal is segíthetünk lakhelyet adni nekik, ha az odvas fákat meghagyjuk, ha olyan növényeket ültetünk kertünkbe, amelyek vonzzák a rovarokat és így a denevéreket is. Ha legyengült denevért találunk, hívjuk a helyi természetvédőket, téli álmukat ne zavarjuk meg.

Sok gazda mérgelődik a kertjét számtalan földkupaccal díszített vakondtúrás miatt. Ha csak ezt a részét nézzük, valóban idegesítő, és nem az a látvány, amit egy gondos gazda el szeretne érni. Azonban a túrások annak eredményei, hogy folyamatosan keresi az élelmet és eközben nem kis mennyiségű kártevőtől szabadít meg minket. Csak a fény és a sötétség között tud különbséget tenni ez a rosszul látó földtúró, a földalatti élethez kiválóan alkalmazkodott. Fontos tudni, hogy a vakond télen csak mélyebbre húzódik a földben, de nem alszik téli álmot. Ha mégsem szívesen látott lakótárs, költöztesse arrébb, de ne bántsa, mert nem árt tudni, hogy védett állat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: archivum.magyarhirlap.hu)