Jump to content

A csincsilla igényei – 2. rész

2014. 08. 18. 16:00

A csincsillák nem igényelnek sokkal különb törődést, mint más háziállatként tartott rágcsáló, de érdemes tudni, hogy a csincsillák várható élettartama 15 év, vagy még annál is több. Igazi társas lény, egy életre választ párt, így egyedül állatkínzás tartani.

A csincsilláknak szükséges legalább heti három alkalommal homokfürdőt venniük, amelyhez speciális csincsillafürdető homok kell. Olyan tárolóedénybe rakjuk ezt a homokot, amelyben az állataink kényelmesen meg tudnak fürdeni.

A csincsilla mindent megrág, vagyis nekünk gazdiknak kell biztosítani, hogy a környezetében lévő tárgyak biztonságosak legyenek. Némelyik szereti a görénycsövet, de megfelelő számukra a 15 cm átmérőjű PVC cső is. A papagájok játékai is jók, azonban a bőr, vagy kötélből készült játékokat kerülni kell. Permetmentes nyírfaágak is alkalmasak számukra játékszerként, de ne adjunk nekik barackot, szilvát, diót vagy cseresznyefa ágat.

Etetésüknél figyelni kell arra, hogy kifejezetten csincsilláknak való eledelt vegyünk, mert a tengerimalac és a hörcsög magkeveréke nem megfelelő számura. A csincsillák emésztőrendszere érzékeny, a hirtelen tápváltás is megzavarhatja, vagyis fokozatosan kell márkát váltani. Olyan eledelt válasszunk, amiben nincs benne a jutalomfalat, mert az állat képes csak azt megenni, és a többit nem. Fontos számukra a rostanyaghoz való jutás. Adjunk neki minden nap friss szénát. Arra nagyon vigyázzunk, hogy a széna legyen száraz, penésztől mentes, mert ez akár végzetes is lehet a rágcsálókra. Adhatunk nekik kevés gyümölcsöt is, de a sok gyümölcs fogyasztása hasmenéshez vezethet. A csincsilla alaptápláléka tehát a széna legyen.

A friss víz elengedhetetlen számukra. Legjobb megoldás a golyós itató alkalmazása.

Bár a csincsilláknak vastag bundájuk van, mégis fűtött helyiségben kell őket tartani télen is. A nyári tikkasztó hőmérsékletet viszont bundájuk vastagsága miatt nehezen viselik, ezért a számukra ilyenkor ideális hőmérséklet a 25 fok.

A csincsilláknak körmei és nem karmai vannak, de vágni nem kell azokat.

Attól függetlenül, hogy van társa egy csincsillának, még igényli a gazdája közelségét, figyelmét, törődését. Naponta szánjuk rájuk 1-2 órát.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gallery.site.hu)