Jump to content

Törpeegér mint építész

2014. 08. 22. 16:00

Bűbájos, icipici, olyan mutatványokra képes, amelyekkel akár cirkuszban is felléphetne. Olyan színes mindennapjaik vannak, hogy abból akár természetfilm is készülhetne. Ez a kisállat a törpeegér.

Az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe, az egérfélék családjába tartozik Európa legkisebb rágcsálója, a törpeegér (Micromys minutus).

Otthona leginkább Európa, de Ázsiában is megtalálható. Igazi élettere a gabonaföldekkel, erdőszéli sűrű bokrokkal övezett, természetes vizek nádassal, zsombékkal és sással tarkította terület. A hegyvidék számára nem megfelelő élettér.

A kifejlett példányok testhossza sem haladja meg a 11-14 cm-t, ennek a hossznak is majdcsak felét az állat farka teszi ki. Mellső és hátsó lábaik majdnem egyforma hosszúságúak. A farkával kapaszkodik fel mindenhová, ügyes segítsége, amit szinte dugóhúzószerűen fel tud csavarni. Szeme gömbölyű, teste világosbarna.

A környezetében lévő gabona és fűfélék hajtásait, magvait dézsmálja. Néha fogyaszt rovarokat és gyümölcsöt is.

Az egérfélékre az a jellemző, hogy a talajon élnek, és földbe ásott lyukak az otthonaik, de nem így van ez a törpeegér esetében. Ezek a miniatűr rágcsálók a nádasokban, bozótosokban építenek maguknak fészket, méghozzá nem is akármilyet. Fészkük igazi remekmű. Az állatvilág egyik legkiemelkedőbb építészeiről van szó.

Általában 50-150 cm magasságban építkeznek, a fészek nagysága és alakja igen változatos, méretük általában 7-14 cm közötti nagyságú. Fészkeiket gömbölyű, körte vagy ellipszis alakúra formálják, amelyek alapszerkezete lehet nádszár, fűszál, bozótos ágai, vagy amit éppen a környezetében találnak. Belsejét nádbugával, sásgyapottal puhára kibélelik. A fészeknek hagynak egy vagy két bejárati nyílást is. Általában 3-5 nádszál közé vagy köré építik kuckójukat, de ezt képesek egyetlen nádszálon is kivitelezni. Mivel nagyon ügyes akrobaták, és farkukkal is képesek megkapaszkodni a nádszálon, így ez az életmód cseppet sem hátrányos számukra. Farkukat a nádszálköré csavarják, és stabil tartást biztosít a pici rágcsálónak.

Áprilistól szeptemberig tart a szaporodási időszak, amely időintervallum között a nőstény akár 3-4-szer is ellhet egy évben. A 21 napos vemhesség után általában 4-6 kölyköt hoz a világra, és egyedül neveli fel a kicsiket, akik már 21 naposan önállóvá válnak. A kicsi szeme 8 nap után kinyílik, két hetes korukban már szilárd táplálék után néznek.

Az egérfélék éjszakai állatok, de a törpeegér nappal is rendkívül sokat mozog.

(Forrás: otthonikevenc.hu; Fotó: flickr.com)