Jump to content

A deguk tartásának szabályai – 1. rész

2014. 08. 26. 09:05

Világszerte elterjedt házi kedvenc a degu, azonban hazánkban csak nem olyan régen jelent meg ez az igazán kíváncsi kis állat.

A degu (Octodon degus) az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe és a csalipatkányfélék családjába tartozik.

Ennek a bájos kis rágcsálónak az őshazája Chile és Argentína, ahol nagy csapatokban és közösen épített üregrendszerekben élnek. A kölyköket is közösen nevelik, melynek köszönhetően nagyon szociális állatok.

Napnyugtakor merészkednek elő, nappal pihennek. Mesterséges környezetben, otthoni tartásuknál azonban a gazda életmódjához képes alkalmazkodni. Vagyis akkor aktívabbak, amikor a gazdájuk is.

Mivel eredeti élőhelyükön csapatokban élnek, így fogságban sem szabad egyedül tartani. A legideálisabb, ha egy hímet több nőstény társaságában tartunk. Számukra ideális méretű a 100x50x60 centiméteres ketrec vagy terrárium. A nem kívánt szaporodás érdekében célszerű ivartalanítani a hímet. Több nőstény együtttartása is lehetséges, ám a hímek között komoly csatákra lehet számítani, így csak hímek nem ajánlottak egy élőhelyre. Ez az ellenségeskedés még ivartalanított állapotukban is fennáll.

A ketrecüket ne érje állandó napfény, ugyanis természetes élőhelyükön viszonylag hűvös az idő és a huzat se érje állatkáinkat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: degu01.mindenkilapja.hu)