Jump to content

Roborovszkij törpehörcsög

2014. 09. 09. 16:05

Akár egy orosz kém, olyan hangzása van ennek az apró rágcsálónak, amely valóban Oroszországból származik.

A Roborovszkij törpehörcsög (Phodopus roborovskii) az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe, a hörcsögfélék családjába tartozik. Nevét Roborovszkij felfedezőről kapta.

Eredeti őshazája Oroszország és Mongólia határán lévő sztyeppés vidék.
A hörcsögök között ez a faj a legkisebb és talán a legismeretlenebb is. Testhossza 5-9 cm közötti, rövid farka kb. 1 cm. A kifejlett hím egyed 25 gramm, a nőstény pedig 20 gramm súlyú.

1903-ban került ki a tudósok kezei közül ennek az apróságnak a fajleírása, de 1894-ben sikerült begyűjteni egy expedíció során az első példányt.

A testéhez viszonyítva viszonylag nagyok a szemei és a fülei. Bundája finom, puha tapintású. Akár -15 fokig fagyálló. Szőrének színe a hátoldalán aranybarna vagy homokszínű, hasi oldala pedig fehér. Pici lábai vannak, a lábfeje szőrös. Jellegzetes a pofájukon lévő fehér szőrfolt.

Amilyen picike ez az állat, olyan ideges, ezért sem terjedt el tartása annyira. Villámgyorsan fut, amit házi kedvencként is bemutat. Nehezen barátkozó és szelídíthető kis állat még akkor is, ha kezdetektől fogva gondozásunkban van.

Élethossza is a legrövidebb a hörcsögök között, ugyanis maximum 2 évig élnek. Gyorsasága és izgágasága miatt nem igazán megfelelő első kedvencnek gyermek számára, azonban nagy édes pofácskája van.

Eredeti élőhelyén földalatti járatokban él, amely 30-50 cm mélyre ágazik le. Májustól szeptemberig tart a párzási időszak. A nőstény 20-22 napig vemhes, majd 3-9 utódnak ad életet.

Növényi magvakkal, gyümölcsökkel táplálkozik.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://avidade1hamster.blogspot.hu)