Jump to content

Kínai csíkos törpehörcsög

2014. 10. 10. 16:05

A dzsungáriai, a campbell és a roborovszki törpehöriktől kicsit eltér a kínai törpehörcsög, ugyanis a fent említett fajokkal ellentétben a kínainak hosszú farkincája van.

A kínai törpehörcsögnek viszonylag hosszú és vékony farka van, ami akár 2,5 cm is lehet. Ráadásul még a teste is hosszabb és kecsesebb, mint a többi törpehörié.

Tudományos megnevezése Cricetulus griseus. Kb. 10-12,5 cm a testhosszuk. Háta szürkésbarna színű, amelyen sötét csík fut végig. A hasi oldalán világos színű a szőr, és a csík fokozatosan vált át a hasi oldal színébe.
1919 óta tenyésztik, de már 1867-ben készült a kínai csíkos törpehörcsögről fajtaleírás.

Észak-Kínában és Mongóliában őshonos kis állat, a hegyvidék lakója. Mászás közben támasztékként és egyensúlyozásra használja a farkát.

Tartásához egy 40x30 alapterületű ketrec elég. Éjszakai életmódot folytat, ezért készüljünk fel egy nem nyikorgó mókuskerékkel. A ketrecbe rakhatunk több búvóhelyet, amibe kedvére futkoshat, felmászhat. A ketrec aljára nyárfa forgácsot rakjunk.

Tiszta kis szőrgombóc, aki az ideje nagy részét mosdással és evéssel tölt. Testméretét meghazudtolóan sokat képes enni, de a pofazacskójában is tartogat néhány magot az ínséges időkre. Az állatkereskedésben kapható magkeverék teljesen megfelel számára, de ezen kívül szívesen veszi az almát, borsót, brokkolit, sárgarépát, salátát, diót és dinnyét is. Ha még inkább kedveskedni akarunk az apróságnak, akkor megkínálhatjuk sajttal, lisztkukaccal, túróval, száraz kenyérrel, keksszel, esetleg szöcskével, sáskával. Előfordul, hogy saját ürülékét is elfogyasztja, amellyel az ásványi anyag igényét fedezi.
Ha megfelelő vízmennyiséget tud szervezetébe vinni a zöldségek és a gyümölcsök révén, akkor előfordulhat, hogy nem iszik vizet, de célszerű egy golyós önitató használata.

A kínai csíkos törpehörcsög szociális kis lény, emiatt szereti a társaságot, vagyis lehet párban tartani.
Mint a hörcsögök általában, a kínai törpehörcsög is igen szapora állat. A kb. 20 napos vemhesség után általában 4-5 utódot hoznak világra. a kicsik szeme 14-16 naposan nyílik ki és 21-28 naposan elválaszthatók a kicsik.
A kínai csíkos törpehörcsög 3-4 évig is élhet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: rodent-info.net)