Jump to content

Csíkos mókus, avagy burunduk

2014. 10. 21. 09:05

Tündéri kis lények, akiket az ember igyekszik otthonában tartani, noha ezek a kis állatok olykor barátságtalanok, harapósak, igazán nem váltak tipikus házi kedvenccé.

Csíkos mókusok szerte a világban élnek szabadon. Huszonkét faj tartozik a csíkos mókusok családjába. Ahhoz, hogy ne keverjük össze az amerikai csíkos mókust a szibériaival érdemes tudni, hogy az előbbinek három, míg a szibériainak pedig öt csík fut végig a hátán. Ez utóbbit az óvilági csíkos mókus névvel szokták megkülönböztetni az amerikai fajtól.

Beszerzése nem könnyű feladat. Magyarországon ritka. Ez azért is van, mert borsos az ára, valamint nagy a helyigénye is. Illatcsapdákkal fogják be a hobbiállatként tartani kívánt egyedeket. Ezek a példányok általában hímek.

Nagyon nagy a mozgásigényük, nagy ketrecre van szükségük, tehát tömblakásba nem célszerű ilyen állatkát tartani.
Magányos állatok, csak a párzás idejére verődnek össze. Ha azonban hobbiállatként próbálnánk meg több állatot együtt tartani, annak véres következményei lehetnek.

Mesterséges környezetében is szeret gyűjtögetni a burunduk, így biztosítani kell számára több magmennyiséget, mint amire szüksége lenne. A magok mellé adhatunk neki gyümölcsöt és zöldséget, de arra mindig figyeljünk oda, hogy alaposan mossuk meg. Ha megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek, nem biztos, hogy használja az önitatót, minden esetre azért legyen mindig friss vízzel feltöltve.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gallery.site.hu)