Jump to content

Nem csak vakond lehet – 1. rész

2014. 11. 17. 16:00

Jól ismerjük a kertben feltűnő földkupacokat, amelyeket a vakondok ásólábainak köszönhető. Biztos, hogy minden túrásért ez a kis fekete állat a felelős?

A vakondon kívül más kisemlősök is dolgoznak földjeinken. Ott élnek, onnan szerzik be a táplálékot, vagy csak a kertünkön keresztül vezet a járatuk.

A másik három emlős nem más, mint a nyugati földikutya, a közönséges kószapocok és a vándorpatkány.
A közönséges vakond szereti a megművelt földeket, mert ebben sok földigiliszta van, ami a fő tápláléka. Lapátszerű mellső lábaival ássa a járatait. Az ivarérett állatok évente kétszer hoz világra utódokat. A kis vakondok pedig még a születése évében ivaréretté válik. A vakond nem alszik téli álmot, így a földigilisztákat raktáraiban felhalmozza.

A nyugati földikutya a sztyeppés területet kedveli, és kerüli a mocsaras részeket. A földikutya nagyon ritkán jön a föld felszínére, magányosan él. Növényi gyökerekkel táplálkozik. Vagyis amíg a vakond csak esztétikailag csorbítja kertünket, addig a földikutya a kertek kártevője, mert a növényekben is kárt okoz.

A közönséges kószapocok vízpartok és mocsaras területek lakója volt, mostanra pedig már a kertekben és a megművelt földeken is feltűnik. Igen szapora, évente 3-4-sze hoz világra utódokat. Növények gyökereivel és magvakkal táplálkozik.

A vándorpatkány nem volt honos Európában, csak a XVIII. században jött a kontinensre. nagy családokban él és szinte folyamatosan szaporodik.

Ez a négy kisemlős jelen lehet kertünkben. Érdemes tudni, hogy a vándorpatkányon kívül a többi védett állat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: borsonline.hu)