Jump to content

Kellemetlen nyest esete

2014. 12. 01. 09:00

Ha csak megjelenni látjuk valahol, vagy képen látunk nyestet, azt gondoljuk, hogy milyen édes ez a kis szőrmók. Másoknak ugyanez az aranyos szőrcsomó komoly károkat okozhat.

A természetes élőhely csökkenésével egyre több vadon élő állat költözik a városokba. A róka, sün, denevér, pele, mókus és menyét mellett a legsikeresebb új városi lakónak a nyest bizonyul, ugyanis a kis falvaktól kezdve egészen a fővárosig mindenhol megtalálható.

Ennek az a magyarázata, hogy sok a nyest számára megfelelő búvóhely és még terülj-terülj asztalkámmal is szolgál a város. Amíg a természetben élő nyestek gyümölcsöket és zöldségeket esznek a kisemlősök húsa mellett, addig a városi nyestek elsősorban madárhúsra (galamb, rigófélék) szakosodtak és csak azt követi a gyümölcs. Szívesen fogyasztják a városi madarak tojásait is.

Régebben is beköltöztek ezek az állatok az emberek házába, de az akkori építési szokások szerint a padlás alatt húzódó vastag födém olyan jól szigetelt, hogy a nyestekkel való együttélést észre sem vették az emberek. Ráadásul akkor nem volt divat a padlástér beépítése sem. Ez változott meg az 1990-es években. A vékony födém már nem szigetelt annyira jól és a hangok jobban átszűrődtek, hamarabb lebuktak a kis betolakodók.

Ahhoz hogy távol tudjuk tartani ezeket a kis betolakodókat, ma már kapható a boltokban hang- és szagriasztók, csapdák. Ezek az állatkák azonban okosak, egy idő után kijátsszák az eszközöket, megszokják jelenlétüket és semmit nem érnek. Szakértők szerint az a leghatásosabb védekezés a nyest ellen, ha semmi olyan nincs a házunk körül, házunkban, ami a nyest kedvére való. Azaz nem hagyjuk kint a háziállataink ételét, a szemeteskukát is vagy lezárjuk, vagy elzárva tartjuk. A tetőtérben minden lyukat le kell zárni. A kertben lévő gyümölcsfák megdézsmálása ellen jól alkalmazható az ún. szoknya használata, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a nyest felmásszon a fára.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: player.hu)