Jump to content

Vadászgörény otthon

2014. 12. 13. 09:00

A vadászgörény társas állat, nem szeret egyedül lenni. Az emberek társaságát legalább annyira kedvelik, mint saját fajtársaik társaságát.

Imádnak játszani, amely bújócska és fogócskaszerű játékokat jelent. Tökéletesen felhasználhatók a kutya és macskajátékok, ugyanúgy játszanak velük a görények is. Játék közben előfordulhat, hogy elfogja az ujjunkat és gyengéden harapdál. Ha fájdalmat okozunk görényünknek, harapással reagálhat.

A görényeket szopornyica, veszettség és leptosporosis ellen kell oltatni. Ha új állat kerül hozzánk, akkor az alapimmunizálást minél korábban érdemes megkezdeni. Ezekből az oltásokból évente egy szükséges.
Érdemes tudni, hogy a parvo vírus elleni oltás nem hatásos vadászgörények esetében, mert rájuk a nyérc parvo jelent veszélyt. Ez ellen azonban nincs oltóanyag. Fontos a félévenkénti féregtelenítés.

Ezek az állatok viszonylag kevés ápolást igényelnek, fürdetni havonta érdemes, mert máskülönben még árthatunk is vele. Bűzmirigye csak ritkán okoz kellemetlenséget, ezért eltávolítani felesleges, ráadásul a kellemetlen szagokhoz nem sok köze van. A szagokat a nem megfelelő etetés okozhatja.

Körmüket rendszeresen vágni kell, de első alkalommal érdemes szakembert felkeresni. Fülüket is rendszeresen tisztítani kell, melyhez ajánlott a speciális fültisztító folyadék használata. Vedlés idején a szőroldó paszta adagolása megakadályozza, hogy a nagyobb mennyiségben bekerült szőrcsomó bélelzáródást okozzon az állatnál.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bien.hu)