Jump to content

Mongol futóegér

2014. 12. 18. 09:05

Nagyobb, mint egy háziegér, de kisebb, mint egy patkány. Igazi örökmozgó és nagyon barátságos.

Másik neve a mongol versenyegér, tudományos neve Meriones unguiculatus. Az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe és az egérfélék családjába tartozik.Háziállatként körülbelül harminc éve vált valószínűleg természete miatt és azért, mert nincs szaga.

A kifejlett állatok hossza 15 cm és ehhez még társul a körülbelül ugyanilyen hosszú farok is. A tenyésztésnek köszönhetően sok színváltozata létezik.

Jól szocializálható, kedves, barátságos ki állat. Tartása nem bonyolult, így első kedvencnek is remek állat, viszont szükséges a viszonylag nagy hely biztosítása számukra. Érdemes több egyedet együtt tartani, mert a természetben sem magányosan él. Egyedül könnyen megvadul. 2-3 példány számára a 80x40x50-es terrárium elegendő. A terrárium aljára forgácsot vagy szénát tegyünk, de heti egyszer ki kell mosni a helyüket. Nevükből kikövetkeztethető, hogy igazi örökmozgóként állandóan fut és ugrál. Vagyis a terráriumnak legyen fedele, hogy megakadályozhassuk a kiszabadulásukat. Legyen számukra biztosított a futókerék, házikó, alagút, ahol kedvükre mozoghatnak. Sok rágcsálóval ellentétben a mongol futóegér egész nap ébren van.

Mivel sivatagi állat, így vízre minimális igénye van. Ettől függetlenül mégis lennie kell a golyós önitatóban friss víznek. Ha megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek, amit eledelül kapnak, akkor alig isznak. Nem maradhat el a mageleség, a hörcsögeleség éppen megfelelő.

A mongol futóegér 3-4 évig él.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gallery.site.hu)