Jump to content

Csincsilla program

2015. 01. 22. 09:05

A szabadban élő csincsillák napjuk nagy részét nem (csak) alvással töltik. Fel kell kutatniuk a fogukra való, vagyis élelmet keresnek. Az otthonunkban kedvencként tartott csincsilláknak nem kell semmilyen küzdelmet vívniuk az élelemért. Hogy ne unatkozzanak, biztosítani kell számukra megfelelő szórakozást.

A ketrecben tartott csincsilláknak nem kell megküzdeniük az élelemért, hiszen a felelősségteljes gazdi sosem hagyja táplálék és víz nélkül állatait. Nem kell résen lenniük, menekülniük a ragadozók elől. Ez a természetben sok energiát elvesz az állatoktól, de a ketrecben ilyen eseményre nem kell számítani. Ám a mozgás hiánya, az ingerszegény környezet is veszélyes szőrmókjainkra, amely viselkedészavarhoz, kedvtelenséghez, lehangoltsághoz vezethet. Az ilyen, unalomból származó problémák megoldására szükséges naponta foglalkozni az állatokkal, programokat kitalálni számukra, de úgy, hogy az a fajuknak megfelelő legyen.

Legfontosabb követelmény a megfelelő nagyságú ketrec, amelyben legalább két állat kényelmesen elfér. Igen, legalább ketten legyenek, mert szükségük van társra. Az egyedüllét szintén búskomorságot vált ki a csincsillából. A többszintes ketrec már igazán felpörgeti az állatokat. Ha nem többszintes a helyük, akkor magas legyen, mert a magasság állandó mozgásra készteti az állatokat, így az elhízás ilyenkor kizárt lehet. A nem többszintes ketrecet is ki lehet alakítani úgy, hogy legyenek abban szintek, ez is kihívást jelent az állatok számára.

A csincsillák imádják a rágcsálnivaló tárgyakat, úgyhogy nyugodtan rakjunk be nekik arra alkalmas játékokat .A csincsillahomok is alapvető igénye állatainknak, amely segíti a stresszoldás, de amellett a bundájukat is ápolják vele. Ráadásul egy napi program. Alagutak, hidak, útvesztők, búvóhelyek, hinták mind az unaloműzés eszközei. Olykor rázzuk fel a kedélyeket azzal, hogy a már meglévő berendezési tárgyakat helyezzük máshogy a ketrecben.

Ezek mind hasznos dolgok, de nagyon fontos, hogy naponta kézbe vegyük, kivegyük állatkáinkat. Hagyjuk őket szabadon a szobában körbejárni, aminek feltétele, hogy a lyukakat dugaszoljuk el, a mérgező növényeket távolítsuk el a szobából, a kábeleket rejtsük el az állatok elől.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nwichinchillas.com)