Jump to content

Abesszin tengerimalac

2015. 01. 26. 16:00

A tengerimalacok több szőrváltozatban léteznek. Ilyen az egyszínű rövidszőrű, az angol bóbitás, az amerikai bóbitás, a rex, a sheltie, a perui, a koronás, az angóra, a texel, az alpaka, a merinó, a lunkarya, a skinny, a svájci teddy, a baldwin és az abesszin. Ez utóbbiról ejtünk most szót.

A tengerimalac kiállításokon az abesszin tengerimalacnak úgy kell nagynak tűnnie, hogy a teste egyáltalán nem hízott, zsíros, formátlan. Ez a fajta erős és izmos, vagyis se nem túl sovány, se nem túl zsíros. A kifejlett állat 900 és 1200 gramm súlyú.

Feje széles, a szemei nagyok és kerekek, csillogóak. A kiállításokon kívánatos a tőből lelógó fül. A nyaka rövid és erős. A törzse is zömök, rövid, széles, a fara pedig ívelt. A mellső lábakon négy, míg a hátsó lábakon három ujj található. A karmai rövidre vágottak legyenek úgy, hogy a talppal párhuzamosan álljanak.

Az abesszin malac szőrzetében általában 8 forgó, vagyis rozetta van. A rozetták mindig sugárirányban futnak, és egy pontból indulnak ki, egymástól azonban teljesen elkülönülnek. A kiállításokon szereplő abesszin tengerimalacok esetében követelmény a tömött, sűrű és durva szőrzet, valamint a jól elkülöníthető taréjok. A körülbelül 3,5 cm szőr a megfelelő. Az ennél hosszabb vagy rövidebb a szőrzet miatt a rozetták nem érvényesülnek.

Kisebb hibának számít, ha az abesszin tengerimalac szőre puha, eltérő rozettaformák, a gyér tarajok, a túl sűrű rozetták vagy a dupla forgók. Ennél nagyobb hibát jelent a túl puha szőrzet, a túlzottan eltérő és szabálytalan rozetták, a nyolcnál kevesebb forgó.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: magyarszotar.blog.hu)