Jump to content

Az év emlőse: ürge

2015. 02. 09. 16:00

A természetvédelmi oltalom alatt álló állatra esett a választás, hogy 2015-ben az év emlőse legyen. Hazánkban szerencsére viszonylag nagy számban előfordulnak ezek a kis emlősök. Idén ezeknek az emlősöknek jutott a főszerep. Ismerjük meg jobban!

A közönséges ürge latin neve Spermophilus, amely az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe és a mókusfélék családjába tartozik.

Elterjedése jellemző Közép- és Kelet-Európában, Ausztriában, Csehországban, Lengyelország és Oroszország bizonyos részein. Hazánkban ugyan szórványosan megjelenő kisemlős, de jelentős egyedszámú állományaik élnek nálunk.

A nyílt, legeltetett pusztákat kedveli, itt keresi rendszerint magvakból, rovarokból, fűfélékből álló élelmét is. A kori délelőtti órákban merészkedik a föld felszínére, majd a déli meleg idejére visszahúzódik járatába és csak délután, hűvösebb időben jelenik meg újra.

Az ürge testhossza 18-24 cm, amihez 4-9 cm hosszúságú, bundás farka társul. Súlya 170-430 gramm között van. Pöttyökkel díszített szürkéssárga bundája, hasa sárgás, torokrésze pedig fehér. Fülei olyan aprók, hogy szinte nem is látszanak, szemei azonban nagyok és a fej oldalán helyezkednek el. Mellső lábai ásásra alkalmasak. Gyakran szokta a területét pásztázni hátsó lábaira ülve. Veszély esetén jellegzetes hangon füttyent és azonnal földalatti járatába menekül.
Ez a kis talajlakó emlős nappal nagyon aktív, olyankor keresi az élelmét. A táplálék megszerzéséhez mellső lábait használja. Természetes ellensége a parlagi sas és más ragadozó madarak. Vadászik az ürgére még más is, úgymint a molnárgörény és a hermelin. Az ember tájalakító tevékenységének köszönhetően csökken a létszámuk.

Ősz végétől tavasz elejéig téli álmot alszik. Habár a járatokban több társával közösen húzódnak el, mégis mindegyik jól kibélelt, külön vackában, vészeli át a téli időszakot. Ide húzódik éjszakánként aktív időszakában is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: oroszizoltan.hu)