Jump to content

Kisrágcsálók altatása

2015. 02. 27. 16:00

Sérülés, betegség miatt műtétre szorul kisrágcsálód? Az altatásukról sok téves információ kering a világban, ezt oszlatják el szakemberek véleményei.

A kisállattartók legtöbbje retteg attól, hogy kedvencüket altassák, hiszen az nagyon veszélyes - vélik. Ám a mostani technikák mellett már igencsak biztonságos. Ráadásul folyamatos javulás mutatkozik, egyre kevesebb állat pusztul el altatás során. A macskák és kutyák esetében kisebb az altatás során bekövetkező halál, mint a rágcsálóknál, nyulaknál, de lovak esetében nagyobb a halál beállta.

Az is egy téves felfogás, hogy a kistestű emlősök kicsik az altatáshoz. Ezt cáfolandó, manapság már akár a néhány grammos újszülött egeret is biztonságosan tudják altatni. Az állat apró mérete inkább csak az orvosnak okozhat kivitelezési nehézséget.

Minden állatorvos az egyetemi képzése során tanul aneszteziológiát, úgyhogy elméletileg képesek bármilyen állatfaj altatására. Ha ebben nem vagyunk biztosak, érdeklődjünk. A rágcsálók esetében használt altatógáz drágább, mint más módszer.

Szintén tévhit, hogy a rágcsálók nem viselik jól az altatást, abból nehezen ébrednek fel. Pont úgy viselkednek, mint más állatfaj. A felébredést a használt technika és az altatószer befolyásolja. Az is számít, hogy milyen idős az állat, hogyan működnek a szervei.

Rágcsálók esetében általában az altatógázt alkalmazzák, mert az a tüdőn keresztül képes távozni a levegő kifújásával. Ennek köszönhetően az ébredés is simább, gyorsabb.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: vetnetinfo.com)