Jump to content

Vizsgáld át malacodat

2015. 05. 24. 16:00

A tengerimalacok tulajdonosainak az állatkák helyének rendbetételén, és az állat gondozásán kívül más teendő is van, amelyet érdemes elvégezni heti rendszerességgel.

Amikor szabadon engedjük malackánkat, hogy felfedezze a szoba rejtekeit. Amikor pedig megsimogatjuk, akkor érdemes egyben megtapogatni az állat testét, hogy felmérjük kondícióját. A hirtelen fogyás, hízás bajt jelenthet, ezért akkor érdemes állatorvoshoz fordulni.

Amikor az állatunk helyét tisztítjuk érdemes megnézni mit is dobunk ki. A széklet állaga, formája is az állat egészségéről, betegségéről tanúskodhat. A drazsé alakú egészséges állat végterméke, de a puhább, esetleg folyékony, akkor már gond lehet. A hasmenés a tengerimalacoknál komoly gondot jelezhet.

Az állatkánk átvizsgálását kezdjük a szemekkel, amelyeknek élénknek és csillogónak kell lenniük. Ha idegen tárgy sértette meg az állat szemét, az begyulladhat, de általában nem fúródik mélyre. Ha viszont mégis, akkor állatorvosi segítségre van szükség.

A fülek tisztítását a kutyák és macskák számára gyártott fültisztító cseppel el lehet végezni, amennyiben arra szükség van.

Az orrának tisztának kell lennie, de ha mégsem ezt tapasztalod, hogy akkor ugyancsak állatorvoshoz kel vinni.

Az ajkak az evés és az ivás következtében lehet vizes, alapjában véve száraznak kell lennie. Fontos vizsgálni a tengerimalacok fogait, mert az elfogadható méreten túl szükséges a fog lemetszése. Megfelelő táplálással elméletileg nem fordul elő, de olykor nem megfelelő fogállásnál sor kerülhet erre a műveletre.

Nem árt a malacunkat átfésülni még akkor sem, ha rövidszőrű az állatunk. A szőrhiány is betegségről árulkodhat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)