Jump to content

Női bajok a vadászgörényeknél

2016. 10. 23. 08:00

A vadászgörények azok a kis emlősök, amelyeket a kutyákon, macskákon, kis rágcsálókon kívül szeretünk háziállatként magunk mellett tudni. Azt tudtad, hogy ezeknek a lényeknek létszükséglet a nemi élet?

A természetben a vadászgörények tavasszal párosodnak, és ezután nagyjából negyven nappal megszületnek az utódok. Akár hat kölyökkel is bővülhet a család. Ha a tüzelési időszakban a nőstény nem talál magának megfelelő hímet, nem párosodik, akkor túltüzelhet. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy abban az esetben, amikor tüzel, de nem termékenyül meg a nőstény görény, akkor a szervezetében megemelkedik az ösztrogénszint. A tüzelés is ezzel jár, de jó esetben megfogannak az utódok. Ha azonban nem termékenyül meg, de az ösztrogénszint ugyanúgy magas, komoly károkat tehet a nőstény görény szervezetében. A csontvelő nem megfelelőn működik, amely vérszegénységet és annak következtében szőrhullás figyelhető meg. A túltüzelő vadászgörény nőstény nemi szerve is kifehéredhet és ezen akkor már az ivartalanítás sem segít.

Egyedüli megoldásnak az bizonyul, hogy biztosítunk a nőstény számára egy randevút egy hím egyeddel. Nem kell nemzőképesnek sem lennie a hímnek, csupán a párzási ceremóniának kell megtörténnie. Ha valóban nem nemzőképes a hím, a nőstény akkor is álterhességet fog produkálni.

Ahhoz, hogy egészséges nőstény vadászgörényünk lehessen, és ne kelljen tartani a túltüzeléstől, csakis az ivartalanítás segít.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)