Jump to content

Azok az okos lovak

2017. 01. 20. 06:00

Sokan rajonganak a lovakért, a lovas sportkért. Ezek a tekintélyt parancsoló állatok régóta az ember mellett vannak, érthető is a kötődés.

Nem mondunk újat azzal sem, hogy a lovak okosak. Ismerjük őket, de talán nem mindent, hiszen tudósok is csak most jöttek arra rá, hogy máshogy viselkednek az emberekkel akkor, ha olyan problémával találják magukat szemben, amelyet nem tudnak megoldani. Legalábbis egyedül nem.

Csak olyan helyzetet kell teremteni, hogy valamit ne érjen el az állat, azonnal jelez a gazdájának. Lehet próbálkozni valamilyen finom falat elrejtésével úgy, hogy a ló lássa, de ne érhesse el. Ebben a helyzetben a patás azon fáradozik, hogy felhívja az ember figyelmét.

A lovak figyelik gazdájuk érzelmi állapotát, de azzal is tisztában vannak, hogy mire képesek a kétlábúak. Ezt azelőtt csak az emberszabásúakban, vagyis az emberhez legközelebb eső fajoknál ismerték.

Mivel azonban a ló már csaknem hatezer éve van az ember háziasítása alatt, így kialakultak bennük olyan képességek, amely az ember és ló közös munkájának eredménye.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)