Jump to content

A technikát használva ismerik fel a lemúrokat

2017. 03. 03. 20:00

Miért csak mi emberek járhatnánk jól az új technikák korában? Egy szoftvert fejlesztettek ki a veszélyeztetett fajok segítésére.

Jelenleg lemúrok között használják a LemurFaceID nevű szoftvert, amelyet azért hoztak létre, hogy a lemúrok mozgását egyedenként tudják úgy vizsgálni, hogy nem merészkednek közel az állatokhoz. Ezzel a lehetőséggel nyomon tudják követni úgy a technikát használják fel arra. A program lényegében az emberekre kifejlesztett arcfelismerő programból alakították lemúrfelismerővé.

A program nélkül nehéz volt a kutatóknak egy-egy állatot beazonosítani. Sokszor valamilyen jellegzetességet jegyeztek meg, amely alapján majd később nagy eséllyel be tudják azonosítani a vöröshasú lemúrt. A LemuraFaceID használatával sokkal könnyebb a kutatók dolga, hiszen minél több lemúrt ismernek meg az emberek, annál nehezebb megkülönböztetni őket. A program azonban meggyorsítja és leegyszerűsíti a tudósok dolgát, és még csak az állatokat sem kell ehhez befogni, közelükbe sem kell menni. Ezzel a módszerrel nemcsak az állatok beazonosítását tudják elvégezni, hanem életükről, szaporodásukról és mozgásukról is képet kaphatnak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)