Jump to content

Már régóta ilyenek a lovak

2017. 03. 03. 06:00

Sokan rajonganak a lovakért, és ha saját állat tartására nincs is mindenkinek lehetősége, de lovagolni akkor is divatos. Az ősidőkben vajon milyenek voltak?

A régi korokban is az ember segítsége volt a ló. Régebben a közlekedésben, a terhek cipelésében, a mezőgazdasági munkában segítettek ezek az izmos, szép patások, ma már sokkal kevesebbszer használjuk ezekre a munkákra és egyre inkább a lelkünk építéséről és az egészségünk megtartásáról gondoskodik a ló.

Nem mindig így nézett ki a ló, mint most. A lófajok vizsgálata során azt találták a tudósok, hogy a lovak több millió évvel ezelőtt gyors fejlődésnek indultak. Fogaik nőttek, testméretük is nőtt. Sokáig ezt annak tulajdonították, hogy a fejlődés azért volt szükséges, hogy a megváltozott környezethez, vagyis a füves pusztához alkalmazkodni tudjanak. A fű rágásához erős fogakra volt szüksége, a nagyobb test a gyorsabb emésztést szolgálta, valamint segítette a ragadozó elleni küzdelemben is.

A szakemberek eddig ezt egy gyors folyamatnak hitték, de úgy tűnik, hogy mégsem az. A mostani lovak igencsak nagyon hasonlítanak az őseikhez. A környezeti változások következtében szétszóródtak a lovak, de nagyjából hasonló küzdelmekkel kellett számolniuk bármerre is jártak. Hiába éltek egymástól távol, hasonló környezeti kihívásokkal kellett szembenézniük. Hiába tűntek fel új fajok, a lovak megjelenésükben mégsem változtak sokat az évmilliók alatt sem.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)