Jump to content

Minden emlős tud úszni?

2017. 04. 19. 07:00

Híres vízkerülők a macskák, de víziszony ide vagy oda, bizony, ha a helyzet úgy hozza, igenis tempóznak a vízben. A legtöbb emlős képes az úszásra.

Egyes állatfajok ösztönösen tudnak úszni, ha vizes környezetbe kerülnek. Van olyan emlősfaj, amely eleve vízi életre termett. Még a nem vízben élők is tudnak úszni, bár a zsiráfot még sosem tudták olyan környezetben lencsevégre kapni, amikor úszna. Valószínűleg azért, mert ilyen élethelyzetbe sosem kerül. Egy kísérlet azonban azt bizonyította, hogy lebegni mégis képes lenne. Csak egy mű zsiráffal modellezték ezt, élő állatot még nem mertek akkora medencébe helyezni amiatt, hogy úszási képességére fény derüljön. A tevékre és a sertésekre is azt mondták, hogy nem tudnak úszni, azonban ez nem így van.

Kísérletekkel vizsgálták a főemlősök úszási képességét is. Sokan úgy tudják, hogy a csimpánzok és az orángutánok sem képesek az úszásra. Valójában minden nagyobb tüdőkapacitással élő emlős tud lebegni, köszönhetően a felhajtó erőnek. Csakhogy ha emellé nincs meg az ösztönös úszási technika, akkor tényleg elsüllyednek. Vagyis a majmok nem tudnak ösztönösen úszni, azt meg kell tanulniuk. Nem véletlenül zárják körbe az állatkertekben a majmok kifutóját vizesárokkal.

Az emberszabásúak alkalmazkodtak a fákon történő élethez, így semmi sem késztette őket a vízben való közlekedésre.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)