Jump to content

Bonyolult az élet mongúzéknál

2017. 06. 04. 08:00

A gyerekek élete akkor ideális, ha jól érzik magukat, ápoltak, gondozottak, jól tápláltak és foglalkoznak velük szüleik. A mongúzok világában ez nem így zajlik.

A mongúzok családjában ugyanis vérre menő viták vannak, hogy ki vigye tovább genetikai állományát. a távolabbi rokonságban álló felnőttek rendre elpusztítják a más társaik kicsinyeit. Az evolúció során azonban a kölykök megtanulták identitásukat álcázni. Ez azt jelenti, hogy még a saját szüleik sem tudják megkülönböztetni őket. Az anyaállat nem biztos, hogy felismeri kölykét, így azok a nőstények, amelyeknek kicsinyeik vannak, egymás kölykeit is gondozzák. Sőt még az ellés időpontját is ugyanarra az időre célozzák meg, hogy a kölykök egykorúak legyenek. Nagy a kavarodás, így viszont kicsi az esélye annak, hogy más felnőtt egyedek áldozatává váljanak.

A mongúzok körében egyáltalán nem biztos, hogy az anyaállat neveli saját kicsinyeit. Sőt, úgy is fogalmazhatunk, hogy biztos nem, ugyanis kiderült, hogy nem rokonsági hovatartozás alapján nevelik ebben a közösségben a kicsiket. A hím gondozó egyedek nőstény kicsiket terelgetnek, míg a nőstény gondozók hím apróságokkal foglalkoznak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)