Jump to content

Aki szép, az vörös arccal még szebb

2017. 06. 14. 07:00

Első ránézésre megállapítjuk a másik nem egyes képviselőiről, hogy tetszik-e vagy sem. A majomhölgyek is meg tudják ezt csinálni?

A bundermakákók arca tűzpirosra változik bizonyos helyzetekben. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy ez az arcpír vajon kihat-e a párválasztásra és a szaporodásra is?

Fel is használták a majmokat arra, hogy a kérdésükre választ kapjanak. A kísérletben részt vevő állatoknak olyan fajtársuk képeit mutatták meg, amelyeknek arcszíne egymástól eltérő volt. A sápadt rózsaszíntől egészen a mélyvörösig láttak fotókat más makákókról. A nőstények nagyon is előnyben részesítették annak a majomnak a fotóját, amelyik arca sötétvörös volt. Ám ez nemcsak a nőstényekre volt jellemző, hanem még a hímek is jobban reagáltak a sötét arcra.

Mi emberek is sokkal több időt szentelünk egy számunkra tetszetős emberre, mint arra, aki nem tetszik. Ez igaz a majmokra is.

A sötétebb ábrázat tehát sokkal vonzóbb mindkét nem számára. Sőt udvarlásuk is szaporodásuk is eredményesebb akkor, ha tűzvörös arccal rendelkeznek a majmok.

A hímek esetében a sötét vörös arc még nem a garantált sikert eredményezi. Esetükben még a rangsorért meg kell küzdeni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)