Jump to content

Mire vigyázzunk a kutyánkkal télen?

2013. 12. 16. 20:28

Itt a tél (még ha egyelőre nem is túl hideg) és vele egy csomó veszély a kutyákra.A következő egyszerű tanácsok segíthetnek a következő pár hónap biztonságos átvészelésében. Bár a kutyák szeretnek a szabadban lenni, de ne hagyd, hogy hosszú ideig kint maradjon a téli hónapokban. Úgy tűnhet, hogy ez nyilvánvaló, de sokan ezt mégis könnyen elfelejtik.

Ha a kutyája a kertben él, és még nem rendelkezik ilyennel, vásároljon vagy építsen egyet kedvencének. Nem kell drága, de legyen erős, szigetelt, ne közvetlenül a földön álljon, nyújtson menedéket a kritikus időben. Legyen a padló bélelt, tegyen be szőnyeget vagy párnát.

A talppárna a kutya mancsán könnyen kiszáradhat, megrepedhet a hideg időben. Minden alkalommal kutyasétáltatás után a mancsát törölje szárazra. Ez egy idő után rutinná válhat akkor is, ha a kutya nem szereti ezt az elején. A járdákon, utakon gyakran használnak sót, ami gyorsan felmarhatja a mancsukat, szinte leégeti az egyébként eléggé ellenálló bőrréteget rajta. Vigyázzon, merre sétáltatja, tartson magánál egy kis törölközőt, hogy szükség esetén gyorsan letörölhesse a lábára tapadt sót. Ma már kaphatóak különböző kenőcsök is, amikkel séta előtt bekenheti kedvence lábát, esetleg érdemes kutyacipőt adni rá. (hiába lépeget kezdetben viccesen, ez nem égő, hanem gondosság)

A meleg szőr tökéletes és természetes védelem kutyáknak télen. Ha gyakran is nyírtuk a nyár folyamán, hagyjuk, hogy télre már megnőjön a szőre. Ha mégis nyírni kell, akkor lehetőleg ne túl rövidre, szükség esetén pedig gondoskodjunk egyéb védelemről, például kutyus pulóverről, főleg kis termetű és/vagy rövidszőrű kutyák esetében.

Ha gyakran sétál az erdőben a kutyával (most azt hagyjuk, hogy egyébként nem sétálhatunk ott, meg máshol sem), fontos, hogy ő egyből jöjjön, ha hívják, főleg, ha kölyök még. Ez különösen fontos télen, mert a fiatal kutyák sokkal hamarabb kihűlhetnek.

Gyakori, hogy a kutya szereti enni a havat. Próbálja meg elkerülni ezt, mert a hó okozhat hypothermiát, és lehet benne veszélyes tárgy is (pl. törött üveg, szög). A náluk is előforduló torokgyulladás csak a kisebbik probléma, de az is felesleges aggódással, kiadással járhat, előzze meg a bajt.

A kutyák, főleg amelyek kint élnek, gyakran extra kalóriát égetnek el, hogy melegen tartsák magukat. A nyári adagnál adjon kicsit többet, akár táplálóbbat, magasabb zsírtartalommal. Ne hizlalja el a kutyát, de egy pici súly felesleg ilyenkor nem árt.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/thedog.hu