Jump to content

Mivel etessük a kutyánkat?

2014. 04. 07. 12:02

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a kutyák ragadozó állatok. Ebből következik, hogy nem csak húsevők, de a kutyák mint a ragadozók általában kihasználják a táplálékszerzés összes lehetőségét, mert a vadonban nem tudhatták mikor ehetnek ismét egy kiadósat. Ha „bedőlünk” kutyánk állandó kunyerálásának, és annyit etetjük, amennyit csak elbír, szinte biztosan fel fogjuk hizlalni. A kutyák etetésének legkényelmesebb, és a kutya számára is megfelelő módja a jó minőségű kutyatáppal való táplálás. A legtöbb ismert állateledel minősége, tápanyagtartalma és biztonsága garantált. A termékek sokféle recept alapján, több változatban és állagban készülnek, ennek köszönhetően mindenki kiválaszthatja a kutyájának leginkább megfelelőt.

A kutyáknak is kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, mely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, emellett az egészségük szempontjából létfontosságú 13 különböző vitamint és 20 féle ásványi anyagot tartalmaz

Miként az embernek, a kizárólag húsból álló étrend a kutyának sem felel meg. Az állateledelek házilagos elkészítéséhez pontosan ismernünk kell az állatok tápanyagigényét.

Sokan szeretik a kutyáik számára maguk elkészíteni az ételt, de fontos figyelni rá, hogy csak fokozatosan és egyszerre csak néhány ételt vezessünk be. Ennek megfelelően fontos, hogy kellő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyagokkal is egészítsük ki őket. Így a kutya emésztése alkalmazkodni tud az újdonságokhoz.

A kutyaeledelek teljes értékűek vagy kiegészítő táplálékként használhatók. A teljes értékű kutyaeledel önmagában biztosítja a kiegyensúlyozott táplálást, a kiegészítő eledel pedig egyéb ételekkel keverve adható. Az állateledelek általában két változatban kaphatók: szárazeledel és konzerveledel formájában. A szárazeledelek minimális folyadékot tartalmaznak, így könnyen és gazdaságosan használhatók.

Egy biztos, bármilyen étrendet is választunk a kutyának, mindig adjunk neki megfelelő mennyiségű vizet. Kiemelten kell figyelni arra, hogy ebünk mennyit iszik, mert egy állandóan szomjas kutya beteg lehet, és azonnali orvosi ellátásra szorulhat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu