Jump to content

Senkinek sem jó a láncon való kutyatartás

2014. 04. 30. 13:50

A láncos kutyatartás felfogható egy időzített bombának is. Az elmúlt években számos olyan esetet lehetett hallani, amikor egy láncról elszabadult kutya rontott neki vétlen járókelőknek, vagy akár saját gazdájának. Ennek legfőbb oka, hogy az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez és tragédiákhoz vezethet. Az ideggyenge kutya agresszívvá válhat a kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szülhet.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ami legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.

Ugyanakkor a kutya agresszivitása akár arra is ráveszi őt, hogy nagyobb testű „ellenségre”, így akár emberre is rátámadjon. Sokkhatás következtében gyakran ijedtségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc. Elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás és máris előjöhet az agresszív énje.

Igen gyakori gond a dominancia konfliktus, ami a legborzalmasabb tragédiákhoz vezethet. A család kisebb gyermek tagjait gyakran odaengedik a kutyákhoz, de a kutya nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető "áldozatként" tekint rá.

Bármilyen hihetetlen, a legtöbb embert harapott kutya elhanyagolt tartási körülmények közül kerül az állatvédőkhöz. Pedig a szakember szerint „csak” három dolog kell a normális kutyatartáshoz. Megfelelő tartási hely, a tartáshoz szükséges idő (szocializációhoz, sétához, játékhoz, foglalkozáshoz), a tartáshoz szükséges anyagi fedezet biztosítása. Ha a háromból bármelyik is hiányzik, az állattartás előbb - utóbb gondokat szül. Sok állattartás állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/patikamagazin.hu