Jump to content

Nem mindegy kitől veszünk kutyát

2014. 05. 06. 16:28

Korábban úgy mondták, a kutya az ember legjobb barátja. Egy biztos, jó vele együtt élni, szeretgetni, dédelgetni, ápolni, nevelni. Azonban a kutyának is meg kell tanulnia a helyes viselkedést az emberekkel. Nagyon fontos, hogy a tanulás, a szocializálás már a születés pillanatától megkezdődjön. Minél többet ismernek meg kölyökkorukban, annál könnyebben alkalmazkodnak felnőttként.Egy kutya szocializálását már a tenyésztője megkezdi. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, honnan is vásárolunk kutyát.

Talán mondani sem kell, annyira alapelv, hogy nem szabad kutyát vásárolni aluljáróban, vagy piacon a kocsi csomagtartójából. Szakemberek véleménye szerint bevásárlóközpontban is tilos kutyát venni, hiszen hiába a szép design, elég rossz egészségi állapotban tartják a kölyköket és az itt vásárolt ebek a kórházi kezelések ellenére is nagy százalékban pusztulnak el.

Fontosak a tenyésztővel szembeni emberi tényezők, mint a szimpátia, a bizalom, a környezet, hiszen tőle fogunk az első időben tanácsot kérni, hozzá megyünk vissza, ha gondunk adódik. A kutya-ember kapcsolat legelső élményei is hozzá köthetőek fontos tehát hogyan viszonyul kutyáihoz, a kölykökhöz, vagy csak pénzkereseti eszközt lát az állatokban.

A kutyavásárlás nem egy hirtelen döntés eredménye kell legyen. Miután gondosan kiválasztottuk a faját, gondosan nézzünk utána, mely tenyésztők jöhetnek számításba. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a tenyésztő milyen körülmények között tartja kutyáit, mikor várható alom, ugyanakkor ha velünk kapcsolatosan is kérdéseket tesz fel. Például milyen környezetben kívánjuk nevelni a kutyát, mik a céljaink, elképzeléseink, családi körülmények, akár az életmódunkra vonatkozó kérdések mind-mind a kutyus érdekeit szolgálják, egyben fontos jelen annak, hogy a tenyésztőnek fontos, hogy a bébi megfelelő otthonra találjon.

A jól szocializálta kutyus barátságos az idegenekkel, játszik, rángatja a cipőt, cipőfűzőt, nadrágot, bármit, ami a foga közelébe kerül. Ha a kiskutyusok félénkek és összehúzzák magukat, elbújnak, akkor bizonyosan beszélhetünk rossz tenyésztői magatartásról. Az ilyen kutyákból is lehetnek még megfelelő viselkedésű felnőtt kutyák, csak egyszerűen rosszabb eséllyel indulnak, mint helyesen gondozott társaik.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/kutya.hu