Jump to content

Miről álmodhatnak házi kedvenceink?

2014. 05. 15. 13:10

Sajnos nem tudjuk megkérdezni reggel a fekhelyén nyújtózkodó macskánkat, ugyan, jól aludt-e, és mi szépet álmodott, de szerencsére vannak módszereink, amikkel megvizsgálhatjuk, hozzánk hasonlóan álmodnak-e az állatok. Az egyik módszer segítségével megvizsgálhatjuk a viselkedésüket alvás közben, a másikkal pedig azt figyelhetjük meg, hogy az alvó agyuk a mienkhez hasonlóan működik-e. Az alvó állatok agyának vizsgálata egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza.

1965-ben két francia tudós, Michel Jouvet és J. F. Delorme rájött, hogy ha eltávolítanak egy részt a kísérleti alanyuk, egy macska agytörzséből, a mozgása még REM periódusban sem bénul le. Az állat, ahelyett, hogy békésen feküdt volna a helyén, körbesétált és agresszív viselkedéseket produkált álmában. Bármilyen furcsa, de a megvizsgált REM viselkedési zavartól szenvedő emberek ütnek, rúgnak, ugranak, de előfordult, hogy hirtelen felpattannak és elszaladnak az ágyukból alvás közben.

2007-ben két tudós patkányok hippokampuszának aktivitását figyelték meg két időszakban: amikor szabadon mozogtak az állatok egy labirintusban és amikor aludtak. Megállapították, álmukban az állatok ugyanabba az útvesztőbe képzelték magukat, mint ahol ébrenlétük során jártak.

Két amerikai biológus zebrapintyeket vizsgálva jutott hasonló eredményre. Ezeknek a madarak születésük után kell megtanulniuk a füttyeiket. Az ő esetük tökéletesen egybevágott a patkányokéval, hiszen alvás közben a tudósok képesek voltak hangra pontosan megállapítani, melyik dallamot álmodják éppen a madarak. Olyan szürreális volt, mintha a pintyek alvás közben is a dalokat gyakorolták volna.

Arra azonban még a tudósok sem tudják a választ, hogy vajon az állatok utólag tudják, hogy csak álmodták az egészet?

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/marmalade.hu