Jump to content

Amilyen a gazda, olyan a kutya

2014. 05. 22. 12:22

Szakemberek megfigyelései alapján kimutatták, a kutya azonosul a gazdája viselkedésével, vagyis a kutya nem más, mint a gazdi kivetült önképe. Ha eleve nem a gazda választja úgy ki a kutyáját, hogy az megfeleljen ennek a szerepnek, akkor a kölcsönös egymásra hatás okozza a hasonlóságot. A gazdák sokszor a kutyát inkább embernek tekintik, mint állatnak. A fajtatiszta kutyáknál többször előfordul, hogy hasonlítanak a gazdájukra. Bebizonyosodott, hogy az emberek valóban igyekeznek olyan kutyát választani, amely hasonlít rájuk.

Ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy a hozzájuk hasonlító – leginkább fajtatiszta - kutyáknak többet megengednek a tulajdonosaik, jellemzőbb rájuk, hogy a kutyáikat saját személyiségük kivetülésének tartják, és alkalmazkodóképesebbek is, mint a keverék kutyák tulajdonosai.

A törpespicc gazdi a dráma és a luxus szeretője, nem véletlen, hogy sok híresség is ezt a kutyafajtát választja magának. Nem bánja, ha ő van a figyelem központjában, sőt keresi az alkalmat a szereplésre. Ugyanakkor a bulldog gazdájának a nevetés és szórakozás az életeleme, de vannak "dolgai", melyekhez makacsul ragaszkodik, mindent úgy intéz, ahogy neki tetszik.

A felmérések alapján kimutatták, hogy a dobermannok gazdija komoly, megfontolt, intelligens, elegáns, de néha kicsit ingerlékeny ember. A husky gazdija pedig melegszívű ember ugyan, de mindig nagyon elfoglalt, amikor viszont nem dolgozik, minden pillanatát a családjával tölti.

A spániel gazdája a változatosságot nem kedveli, nem köt könnyen új barátságokat, de lelkesen ápolja a régieket. A vizsla gazdija minden lében kanál, aktív, pörgős típus. Mindig mindenről tudni akar és imád a középpontban lenni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/pozitivnap.hu