Jump to content

Mobil véradóállomás kutyáknak Philadelphiában

2014. 05. 27. 16:37

Kutyák számára kialakított mobil véradóállomást üzemeltet Philadelphiában a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosi tanszéke, hogy megkönnyítse a négylábúak számára a véradományozást. Kym Marryott, az intézmény állatok számára kialakított vérbankjának munkatársa szerint az emberek nem is igazán gondolnak erre addig, amíg saját kedvencüknek egyszer csak nem lesz szüksége vérátömlesztésre. Az egyetem állatorvosi tanszékének munkatársai szerint övék az egyetlen, állatoknak szánt mobil véradóállomás az Egyesült Államokban. A szakemberek heti rendszerességgel járják Philadelphiát és környékét.

A véradó kutyáknak bizonyos vércsoporttal kell rendelkezniük, fontos, hogy a súlyuk meghaladja a 25 kilogrammot és ne legyenek nyolc évnél idősebbek. A rövid művelethez nem kell elaltatni az állatokat, a vérvétel hasonlóan zajlik, mint az embereknél.

A végső döntés a kutya kezében van, hogy akar-e vért adni. "Ha fel akar kelni és elmenni, akkor ezt senki nem akadályozza meg. De az állatok igazán jól viselik a dolgot és megbíznak a gazdájukban" - mondta Marryott.

Jelenleg nagyjából 150 kutya vesz részt a programban és a tőlük levett vérrel egyebek közt rákkal küzdő vagy elgázolt társaikon segítenek. A véradó kutyákat apró harapnivalóval és matricával jutalmazzák.

Nemcsak a kutyák, hanem a macskák is adnak vért. A cicák azonban kevésbé együttműködőek, ezért őket el kell kábítani a rövid művelet idejére. A szakemberek ezt kizárólag az egyetem állatkórházában végzik.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/MTI