Jump to content

A kutyák gyógyító hatása a beteg gyerekekre

2014. 06. 05. 13:06

Az állatok segítő, jótékony viselkedéséről már sokan sok helyütt írtak. A vakvezető kutya látványa már senkinek sem idegen, olvashatunk mozgássérült-segítő kutyákról, siketek mellett szolgáló jelzőkutyákról, néha előtérbe kerül a terápiás lovaglás. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen kiemelkedően hatékony segítséget tudnak nyújtani az állatok (elsősorban a kutyák) az érzelmi vagy értelmi problémákkal küzdő gyerekeknek, felnőtteknek. Pedig Magyarországon rendszeresen bevonnák őket a terápiás munkába.

A terápiás kutya jó összekötő kapocs lehet beteg és terapeuta között. Ha egy viselkedészavaros, túlzottan is visszahúzódó gyerek nem akar, vagy nem tud megnyílni, a gyógyító számára is megközelíthetetlen marad. A kutya ilyenkor csodát tesz.

Egy szorongó vagy depressziós gyereknél a kutya hatására könnyebben indulhat meg a párbeszéd, először a kutyával, majd a kutyáról, majd a kutya kapcsán más állatokról, emlékekről. Ez olyan bizalmi kapcsolatot alakít ki a terapeutával, hogy végül elkezdődhet az "érdemi munka".

Ha a probléma éppen az agresszivitás vagy a túlzott aktivitás, a kutya szerepe az, hogy keretek között tartsa a gyereket, éreztesse vele a felelősségét. A kutya mindig válaszol a gyerek viselkedésére, megtanítja neki, hogy tetteinek következményei vannak. Ezt sajnos a felnőttek, néha tapintatból, néha nemtörődömségből elmulasztják megtenni. Az agresszív, "szétesett" gyerek számára roppant hasznos, hogy a kutya mindig azonnal és őszintén válaszol cselekedeteire.

Az otthon tartott „egyszerű” kutya vagy macska is terápiás hatással van a gyerekre, sőt az egész családra. Segíti az érzelmek kifejezését, a kommunikációt, és szabályokat vezet be a család, a gyerek életébe. Bizonyos esetekben jogos lenne akár receptre felírni egy házi kedvencet!

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/babaszoba.hu