Jump to content

KULLANCSRIADÓ

2014. 07. 03. 12:50

Itt a jó idő, a kullancsok melegágya. Plusz tíz fok felett ugyan bárhol megtalálhatóak, kedvenc lelőhelyük a sűrű, alacsony cserjés magas páratartalommal.

Télen a kullancsok megdermedve szenderegnek, majd tavasszal az idő melegedésével párhuzamosan bújnak elő. Elterjedésük rendkívül széles, az Alpoktól egészen a tengerpartig fellelhetőek. Megtámadják a hüllőket, emlősöket és a madarakat is egyaránt. Módszerük egyszerű: fűszálakon ülnek egészen addig, amíg valami arra nem jár; majd ráugranak és belekapaszkodnak.

Tévhit az, hogy fákról ugrálnak rá áldozatukra, ugyanis a legmagasabban maximum 1,5 méteren találhatóak meg. Oka ennek az, hogy nem kedvelik a száraz, páranélküli levegőt. Legaktívabb periódusok júniustól szeptemberig tart, főként délelőtt és kora este.

Nagyon fertőzött területeken (Szerbia, Horvátország, Ausztria) minden ezredik példány hordoz kórokozót. Enyhébb régiókban csak minden ötezredik kullancs veszélyes.

Kullancs kiszedése 10 pontban (Forrás:kullancsvedelem.hu)

A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.

A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!

Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!

Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel piszkálni a kullancsot, mert baleset veszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!

Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.

Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erő kifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.

Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni a testi résznél megfogni, szétroncsolni, dúrván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülsésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!

A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni.

Ha elpusztítjuk, égessük el!

A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le és sebtapassal vagy steril gézzel védjük!

A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

(Fotó:dekooder.blog.hu)