Jump to content

Hol strandoljunk a kutyánkkal?

2014. 07. 08. 09:59

Tombol a nyár, a nagy hőség nem csak minket embereket fáraszt és dönt le a lábunkról, de kedvenceinknek is megerőltető a nagy meleg. Mit csinál az ember, ha le szeretné hűteni magát? Jó esetben strandol. Mit csinál a „kutyás” ha le szeretné hűteni magát? Jó kérdés…strandolna, ha engednék…

A mai Magyarországon nem könnyű kutyásnak lenni. A boltok 99%-ba nem engedik be az ebeket, pedig a tőlünk nyugatabbra lévő civilizált országokban ez szinte nem kérdés, a kutyákat is emberszámba veszik, elenyésző azon boltok vagy vendéglátó egységek száma, ahová nem lehet kutyával betérni.

Idehaza még a strandra sem vihetjük be kutyáinkat, hiszen még kormányrendeletet is hoztak ellenük hat évvel ezelőtt:

"7. Állatot a fürdőhely területére bevinni - a járási népegészségügyi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével – tilos. (…)" (7. melléklet 7. pontja) "A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet".

A jogszabály szerint szabálytalanul járt el az a gazdi, aki a szabadstrandon fürdeti meg a kutyáját, hiszen a szabályozás szerint az is fürdőhelynek minősül. A rendelet szerint nemhogy a vízbe, a strand szárazföldi területére sem megengedett kutyát és más állatot bevinni. Lehetnek olyan területek is, amik nincsenek kijelölve fürdésre, de az érintett önkormányzat tiltja meg a kutyák fürdetését. Persze, ehhez valamilyen helyi jogszabályt kell alkotniuk, ha érvényesíteni is akarják a tiltást. Általában a "közterületek rendjéről" vagy valamilyen, a környezet védelméről szóló helyi rendeletben szabályozzák ezeket az ügyeket - a bírsággal együtt.

A fentiek alapján kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. Ezekről az ügyekről érdemes az érintett önkormányzatok oldalán tájékozódni. Ha valakit mégis elkaptak és megbüntettek, akkor a fizetés előtt különösen érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen strandkijelölési ÁNTSZ-határozat, illetve milyen helyi rendelet alapján tették. Könnyen előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő jogi háttér, és akkor meg lehet spórolni a büntetést.

Ha a gazdi együtt szeretne fürödni a kutyájával, akkor olyan helyet kell keresni, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni. Ez nem lehetetetlen feladat, hisz a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi. (forrás: balatontipp.hu)Tehát nincs jogi akadálya annak, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a szabad vizekre, és ott fürödjön a kutyájával.

Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége, másrészről pedig nagyon veszélyes is lehet a kutyákra nézve. Olyan hely kellene, ahol már a part mellett is lehet fürödni. Erre a magyar fürdőhelyeken a jogszabályok alapján nincs lehetőség. (folyt.köv)

(Fotó:cultura.hu/vaumagazin.hu/Forrás:kutyabarat.hu)