Jump to content

Hol strandoljunk a kutyánkkal? 2. rész

2014. 07. 09. 14:50

Korábban már foglalkoztunk ezzel a témával, ám a helyzet komolyságára való tekintettel megpróbáljuk alaposan végig járni. A cikksorozat második részében segítünk eligazodni a szabályok adta rengetegben, ajánlunk egy-két kutyás strandolásra alkalmas helyet, majd a sorozat utolsó részében javaslatokkal is szolgálunk.

Hol és hogyan lehet fürdeni kutyával Magyarországon?A fenti tiltások nem vonatkoznak az olyan mesterséges tavakra, melyek magántulajdonban vannak és nincsenek fürdőhellyé nyilvánítva. Ezeken a tavakon a kutyák a tulajdonos engedélyével fürdőzhetnek, sőt, ha a tó és környezete alkalmas rá, akkor a gazdi is együtt fürdőzhet négylábú kedvencével.

Természetesen mindezt saját felelősségére, de nincs ez másképpen a "hivatalos" fürdőhelyeken sem.Sajnos azonban még elég kevés az ilyen hely hazánkban, de nem lehetetetlen találni, ilyen például a délegyházi Tavirózsa kemping strandja. Az pedig még inkább elképzelhetetlenebb, hogy vannak olyan vállalkozó szellemű emberek, aki kifejezetten kutyásoknak nyitnak strandot. Az országban mi is csak egy ilyet ismerünk, a Szegedi Kutya Klub által fenntartott Kutyastrandot.A fentieken kívül a tihanyi Belső-tó, ahol a kutyák még legálisan, szabadon fürdőzhetnek egy kijelölt helyen, köszönhetően a tavat üzemeltető horgász egyesületnek.

Szintén Tihanynál van még egy partszakasz, a Tihany-Sajkod partszakasz, távolabb a helyi strandtól, ahol már a kutyabarát partszakasz található.Meg kell említenünk a félreértések elkerülése miatt, hogy az a tó, amely horgásztónak van nyilvánítva sajnos ugyanúgy zárt terület a kutyák (és emberek) számára fürdőzés szempontjából, ezt általában tábla is jelzi. A bányatavaknál is hasonló a helyzet. A kisebb-nagyobb folyóinknál nincsenek tiltások általában, sem általános, sem helyi rendelet nem tiltja a kutya fürdetését, azonban a folyóban való fürdés nagyon veszélyes, mind a gazdiknak, mind pedig a kutyáknak.

Kizárólag olyan partszakaszon engedjük be a kutyát a vízbe, ahol meggyőződtünk arról, hogy a folyónak azon részén nincs sodrás és hajóközlekedés sincs (pl. holtágaknál).Hogyan tovább?Egyelőre kilátástalan a helyzet, ami a kutyával fürdőzés jövőjét illeti. Sajnos az előbbiekben említett jogszabályok hálójában vergődünk, a kutyák még mindig nincsenek azon a társadalmi szinten elfogadva, mellyel találkozhatunk számos civilizált országban, ahol a kutya és kutyatartó, kutyás és nem kutyás együttélése elfogadott és természetes. Sőt, megbecsült. A helyzet javulását az olyan kutyabarát emberek, vállalkozások tevékenykedésében látjuk, akik felismerték azt, hogy van lehetőség a változtatásra, és akinek módja van rá, az meg is teszi. Ez egyben azt is bizonyítja, hogy a felelős kutyatartás egyre népszerűbbé válik, és a kutyatartók is megteszik azokat a lépéseket, hogy kutyájuk minden helyen az elvárt viselkedést nyújtsa.Egyre több kutyabarát vállalkozás ismeri fel ezeket a tényeket és lehetőségeket, és tesznek azért, hogy hazánkban is elérhetővé váljanak a kutyabarát szolgáltatások.

Nem úgy sajnos az állami szektor, ahol a legegyszerűbb módszerrel, a tiltással "le is tudják" a dolgot. Pedig egy kis odafigyeléssel úgy alakíthatnák a jelenlegi szabályokat, hogy az a kutyatartóknak is kedvezzen és másokat se "zavarjon".

Folyt.köv.

(Forrás:kutyabarat.hu)